Kohtaamme joka päivä automaatiota sitä edes huomaamatta. Standardoitu KNX-järjestelmä yhdistää monia eri sovelluksia, kuten lämmityksen ja jäähdytyksen sekä valaistuksen ohjaukset yhteen älykkääseen ja energiatehokkaaseen automaatiojärjestelmään.
COfLOW-niminen rakennusyritys haluaa uudistaa rakennusalaa kehittämillään konseptikerrostaloilla. ABB:n KNX-osaamista hyödynnetään uudentyyppisten vuokra-asuntojen kiinteistöautomaatiossa. Tavoitteena on sekä ohjata asuntoja fiksulla datalla että tehdä asukkaiden asumiskokemuksesta mukavaa ja helppoa.
– Olemme pieni, mutta notkea rakennusyritys. Uskomme, että koostamme huolimatta tai ehkä juuri sen ansiosta meidän on mahdollista kiihdyttää rakennusalan muutosta, sanoo Jari Lehtinen, toinen COfLOW’n perustajaosakkaista. Yritys on rakentanut vuokra-asuntoja Tuusulaan ja Kirkkonummelle. Starttaamassa on uusi kohde Järvenpäähän. Kaikki kohteet on toteutettu COfLOW’n kehittämällä konseptikerrostalomenetelmällä ja kaikissa kohteissa kiinteistöautomaatiota ohjaa asuntojen osalta KNX-ratkaisu.
COfLOW’n tavoite on tulevina vuosina puolittaa kerrostalorakentamiseen käytettävä aika. Jari Lehtisen mukaan tavoite onnistuu, kun tehtaalla tehdään paljon esivalmistusta, poistetaan prosessista hukka ja turha työ sekä käytetään kiinteää kumppanuusverkostoa, jossa vaihdetaan tietoa ja opitaan yhdessä tuotteesta ja rakentamisen tehokkuudesta. ABB:n KNX-ratkaisu onkin osa yrityksen kehittämää ASSI-konseptia.
Jari Lehtisen mukaan hän innostui KNX:n mahdollisuuksista ymmärtäessään, että sen avulla voidaan vähentää ylimääräistä säätämistä ja juoksemista.
– Ymmärsin varsin nopeasti, että KNX on alusta, jonka kautta rakennuksen talotekniikkaa voidaan ohjata, seurata ja ymmärtää. Sen avulla saamme hallinnan asumisen tekniikkaan yhdellä sovelluksella, eikä meidän tarvitse seurata kymmeniä eri mittareita ja säätöjä.
Hallittava data auttaa myös säästämään energiaa, ja sitä kautta saadaan rakennusten käytönaikaiset kulut kuriin.
– Meille on tärkeää, että toteuttamamme rakennukset ovat energiatehokkaita ja mahdollisimman vähähiilisiä, Lehtinen sanoo.
Helppokäyttöinen talotekniikka-alusta parantaa myös asukkaiden asumiskokemusta. Kun tekniikka toimii, asunto on mukava ja miellyttävä asua.
– Esimerkiksi joissakin meidän yksiöissämme ei ole ollenkaan valokatkaisijoita. Osin automaattisesti toimivia valoja säädetään pelkästään talotekniikkapaneelin, kansankielellä KNX-näytön kautta. Tulevaisuudessa säädöt tullaan varmasti tekemään puhelimen kautta – tätä kohti olemme jo menossa.