Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa sairaalat, paikkakunnalla Oulu. 10 kerroksessa. . Rakentaminen alkoi 2017-09-01 ja arvioitu rakennusaika on 74 kuukautta. ja pinta-alalla 58560 neliömetriä .
Rakennuttaja oli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue ja A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy oli Rakennuttajakonsultti ja arkkitehdiksi valittiin Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy . Hankemuoto oli allianssiurakkaja rakennusurakoitsijana toimi NCC Suomi Oy . Jos tarkastelemme toisia yrityksiä jotka ovat liitettynä hankkeisiin FaktaNet Livessä löydämme esimerkiksi A-Insinöörit Suunnittelu Oy:n joka on toiminut rakennesuunnittelijana. , ilmastointiurakoitsijana toimi Aro Systems Oy ja Aro Systems Oy valittiin LV-urakoitsijaksi . Sähköasennukset teki Aro Systems Oy och Maalausliike Haanpää Oy hade hand om måleriarbetet .
Sairaalan on toimittava keskeytyksettä kaikilla osa-alueilla pitäen aina potilasturvallisuus mielessä. Sairaalan toiminnassa tärkeässä roolissa on sähkö eli sairaalan sähkönjakelun jatkuvuus, ja sähkönjakelun mahdollisista häiriötilanteista palauttaminen takaisin normaaliin tilanteeseen. Saneerattavissa kohteissa myös energiatehokkuutta voidaan parantaa merkittävästi ja säästää energiakustannuksissa.
Sairaalahankkeet ovat yleensä pitkiä ja eri vaiheissa eteneviä, näin on ollut tilanne myös Oulun Yliopistollisessa sairaalassa. Ydinsairaalan ensimmäinen rakennusvaihe, A- ja B-osa, käynnistyivät jo vuonna 2018 ja rakennus- ja asennustyöt on pääosin valmiit vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta käyttöönotto jatkuu vielä 2024 vuoden alkupuolella-. E-talon rakennustyöt ovat valmistuneet ja se on käyttöönotettu vuoden 2022 aikana.
Sähkönjakeluverkon suunnittelussa on otettava etukäteen huomioon erilaiset häiriötilanteet osana riskienhallintaa koskien niin uusien kuin vanhojen jakeluverkon osien kunnossapitoa. Tyypilliseen kriittiseen sähkönjakelujärjestelmään liittyvien laitteiden monimutkaisuuden ja lukumäärän takia järjestelmän suunnittelu ilman jäsenneltyä, standardoitua prosessia on vaikeaa. Pelkkä erilaisten konfiguraatioiden ja asetustietojen lukumäärä voi aiheuttaa kriittisiä virheitä. Myös käyttöönottovaiheeseen täytyy varata riittävästi aikaa, ja testauksissa on varmistuttava mahdollisimman kattavasti erilaisiin häiriötilanteisiin. Näin pitkässä projektissa yksi haasteista on ollut myös se, että toteutusvaiheissa on ollut eri toimijoita kuten rakennusliikkeitä, suunnittelijoita ja LVISA-urakoitsijoita.
”Digitaaliset ratkaisut tuovat mukanaan paljon etua ja hyötyjä, mutta vaativat myös uudenlaista osaamista koko toimitusprosessiin. IEC 61850 -standardin käyttö vaatii eri osapuolilta paneutumista asiaan ja vaatii yhteydenpitoa jo suunnitteluvaiheessa laitetoimittajiin” toteaa Sauli Kurttila, rakennuttajan projektipäällikkö, Oulun Yliopistollisesta sairaalasta ja käytönjohtaja Kantasairaalassa.
IEC 61850 soveltuu erinomaisesti kriittisen sähkönjakelujärjestelmän automaatioon luoden perustan koko sähkönjakelujärjestelmälle sisältäen suojaus-, ohjaus- ja valvontajärjestelmän sekä kyberturvallisuuden - vain yhtä protokollaa käyttäen. Käyttämällä IEC 61850 -pohjaista viestintää kriittisen sähkönjakelujärjestelmän luotettavuus, valvonta, ohjaus, lukitustiedot ja vikatilanteiden hallinta, sähkön laadun seuranta sekä tulevat muutokset on paremmin hallittavissa. Lisääntynyt selektiivisyys vikatilanteissa, lyhyemmät häiriötilanteet ja integroitu diagnostiikka tekee IEC 61850:stä ihanteellisen standardin kriittiselle sähkönjakeluverkolle.
Tutustu kohteeseen tarkemmin ABB:n sivustolla
Labo Line Oy on valittu allianssihankkeen yhdeksi KSL-urakoitsijaksi. Sairaalan kylmälaitteet ja lämpökaapit. ...
SAGA™-, IMPRESSIVO®- ja Jussi-sähköasennuskalusteet on suunniteltu suomalaisiin koteihin ja kiinteistöihi ...
PPO-Elektroniikan suunnittelema eristystason valvontajärjestelmä valvoo sähkölaitteiden toimintaa Suomen saira ...