Sisp. korjauskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, joka koostuu rakennuksesta paikkakunnalla Vaasa. Kohteessa on 28 asuntoa, . Rakentaminen alkoi 2021-10-01 ja arvioitu rakennusaika on 15 kuukautta. .
Rakennuttaja oli Bostads Ab Vasa Lindparken - Asunto Oy Vaasan ja arkkitehdiksi valittiin Arkkitehdit Rintamäki Viljanen+J Oy . Hankemuoto oli kvr-urakkaja KVR-urakoitsijana oli Ab Vasa Byggnadsreparation Vaasan Rakennuskorjaus Oy . Jos tarkastelemme toisia yrityksiä jotka ovat liitettynä hankkeisiin FaktaNet Livessä löydämme esimerkiksi Contria Oy:n joka on toiminut rakennesuunnittelijana. , ilmastointiurakoitsijana toimi LVI-Asennus Ala-Hulkko Oy ja LVI-Asennus Ala-Hulkko Oy valittiin LV-urakoitsijaksi . Sähköasennukset teki JAP-Sähkö Oy .
Kohtaamme joka päivä automaatiota sitä edes huomaamatta. Standardoitu KNX-järjestelmä yhdistää monia eri sovelluksia, kuten lämmityksen ja jäähdytyksen sekä valaistuksen ohjaukset yhteen älykkääseen ja energiatehokkaaseen automaatiojärjestelmään.
Täydellisen remontoinnin läpikäyneessä talossa asukkaat asuvat energiatehokkaasti ja kestävästi.
Mikael Ingo on asunut puolisonsa kanssa Vaasan Rantakadulla tammikuusta lähtien. Siinä ajassa ABB:n KNX-kiinteistöautomaatio on tullut osaksi hänen päivittäistä arkea.
– Ennen nukkumaanmenoa viimeinen asia, mitä teen, on sammuttaa asunnosta kaikki valot. Ja nyt kun aamuisin on taas pimeää, niin ensimmäiseksi aamulla sytytän asunnon valot.
Eläkkeelle tammikuussa jäänyt Ingo arvostaa sitä, että hänen ei tarvitse kulkea kaikkia huoneita läpi, vaan hän voi yhdellä painalluksella sytyttää valot kaikkialle asuntoon.
Järjestelmän avulla on myös helppo asettaa jokaiseen huoneeseen erilainen lämpötila.
Energian säästäminen on ABB:n kiinteistöjärjestelmällä helppoa. Kun asunnosta poistuu lyhyemmäksi aikaa, Ingo painaa poissa-painiketta ja valot sammuvat koko asunnossa.
Lindparkenin kaikissa asunnoissa kiinteistöautomaatio on vakiona. Jokaisella asukkaalla on omat mieltymyksensä siitä, miten he haluavat sitä käyttää ja millä välineellä.
Vaikka automaatiota voi ohjata myös ääniohjauksella tai puhelimella, Ingo käyttää järjestelmää seinälle kiinnitetyn kosketusnäytön avulla.
– Järjestelmää on helppo käyttää. Aluksi tarvitsin hieman koulutusta.
Koulutuksen ansiosta Ingo onkin tallentanut järjestelmään muutaman erilaisen valaistusvaihtoehdon. Näin hän saa yhdellä painalluksella kaikkiin huoneisiin halutun valaistuksen.
Ingo esittelee järjestelmän käyttöä tottuneesti ja näyttää, mitä tietoa ohjauspaneelista löytää ja mitä kaikkea sillä voi tehdä. Järjestelmä näyttää ajantasaisen tiedon esimerkiksi energiankulutuksesta, lämpötiloista ja asunnon hiilidioksidipitoisuudesta.
Ingo kertoo, että ilmanlaadun mittaaminen on osoittautunut hyödylliseksi toiminnoksi.
– Kun meillä on enemmän vieraita, hiilidioksidin määrä kasvaa. Silloin ilmanvaihto tehostuu.
Energian säästäminen on ABB:n kiinteistöjärjestelmällä helppoa. Kun asunnosta poistuu lyhyemmäksi aikaa, Ingo painaa poissa-painiketta ja valot sammuvat koko asunnossa. Jos kotoa olla poissa pidemmän aikaa, käytetään poissa-painikkeen toista vaihtoehtoa ja sen jälkeen ilmanvaihto toimii hitaammin, kaikki valot sammuvat ja lämmitys menee pienemmälle.
– Me käytämme sitä toimintoa usein. Huoneiden lämpötila laskee muutamalla asteella.
Poissa-toimintoon voi myös asettaa kaikkien työtasojen pistorasioiden katkaisemisen ja vesihanojen sulkemisen.
Kun asukas sitten saapuu kotiin, kotona-painikkeella valot syttyvät, sähköt palaavat ja ilmanvaihto ja lämmitys lähtee taas normaalisti päälle.
Tutustu kohteeseen tarkemmin ABB:n sivustolla