Vastuullisuus ohjaa Lammin toimintaa

Päivämäärä: 28.8.2024

Haastamme vastuullisuus­työhön mukaan asiakkaamme ja sidosryhmämme.

Lammi on kivirakentamisen markkinajohtaja. Se asettaa riman korkealle entistä vastuullisemman toiminnan kehittämisessä. Yhtiön omaa vastuullisuus­työtä ohjaa vastuullisuus­ohjelma. Tätä työtä ja muutosta ei olla tekemässä kuitenkaan yksin vaan edellä­kävijänä ja kumppanina. Siksi haastamme vastuullisuus­työhön mukaan asiakkaamme ja sidosryhmämme.

Lammilla on perheyrityksenä aina totuttu toimimaan vastuullisesti, mutta vuonna 2022 laaditun vastuullisuus­ohjelman myötä yrityksen vastuullisuus­työ on muuttunut konkreettisemmaksi. Lammin vastuullisuus­ohjelman pohjana toimivat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja yhtiön sidos­ryhmille tekemät haastattelut. Ohjelman laadinnassa on otettu huomioon muun muassa väestön ikääntyminen, työn­teon murros, kaupungistuminen ja rakentamisen keskittyminen, ilmaston­muutoksen vaikutukset, energia­murros ja energian hinnan­nousu. Lisäksi olemme arvioineet omaa toimintaamme ja toimitus­ketjun paino­pisteitä sekä toimintamme vaikutuksia.

Näiden pohjalta olemme jakaneet vastuullisuus­ohjelman neljään painopiste­alueeseen: hiili­neutraali rakentaminen, resurssi- ja energia­tehokkuus, työ­hyvinvointi ja -turvallisuus sekä asumisen turvallisuus ja elinkaari­vaikutukset. Määritimme jokaisesta painopiste­alueesta meitä koskevat teemat ja jo tehdyt toimen­piteet. Ennen kaikkea olemme tunnistaneet kunkin painopiste­alueen osalta tärkeimmät kehitys­kohteet sekä sen, millaisilla mittareilla niiden edistymistä seurataan.

Vastuullisuusohjelmaamme voi tutustua tästä.

Hiilineutraali rakentaminen

Tavoitteemme on puolittaa tuotteidemme CO2-jälki vuoteen 2030. Olemme vuoden 2020 perusteella laatineet jokaiselle tuotteellemme EPD‑ympäristö­selosteet, jotka toimivat lähtö­tasona tässä kehitys­työssä. Samalla haastamme kumppanimme kehittämään ja käyttämään hiili­neutraaleja rakennusmateriaaleja.

Konkreettisena esimerkkinä päästö­työn edistämisestä olimme vuosina 2022–2023 mukana Aalto Yliopiston ja betoni­teollisuuden yhteisessä LOIKKA‑hankkeessa, jonka tavoitteena oli löytää tehokkaita keinoja hiili­jalanjäljen merkittävään pienentämiseen. Sen tuloksena olemme vuonna 2024 ottamassa käyttöön vähä­hiiliset side­aineet, joilla korvataan betoni­tuotteidemme valmistuksessa suurimmat CO2‑päästöt aiheuttava sementti.

Resurssi- ja energiatehokkuus

Toimintamme on riippuvaista arvokkaista luonnon­varoista ja tiedostamme hyvin, ettei niiden käyttö voi jatkua entisellään. Tästä syystä pyrimme entisestään lisäämään kierrätettyjen materiaalien määrää tuotannossamme ja tehostamme luonnon­varojen hyödyntämistä mahdollisuuksien mukaan. Tehtaamme on käyttänyt vuodesta 2019 asti tuuli- tai vesi­voimalla tuotettua sähköä. Olemme myös tutkineet biomassa­pohjaisten harkko­eristeiden käyttöön­ottoa. Valmistamistamme tuotteista suurin osa menee asuin­rakennusten käyttöön, joten hyvin eristetyt betoni­harkot ovat konkreettinen osa rakennusten energiatehokkuutta.

Työhyvinvointi ja -turvallisuus

”Terveenä kotiin” on ollut mottomme jo kauan. Lammilla on pitkä historia työturvallisuus­kulttuurissa. Pitkä­jänteisen työmme ansiosta Lammi on ensimmäinen betonituote­teollisuuden yritys, joka on päässyt alan yhteiseen 0‑tapaturma­tavoitteeseen. Tämän tavoitteen olemme saavuttaneet kaikkiaan kolmena vuonna. Oman työturvallisuus­työn lisäksi pyrimme ohjeistamalla kehittämään myös pientalo­työmaiden työturvallisuutta.

Työhyvinvoinnin osalta toteutimme muun muassa vuonna 2023 koko henkilöstön hyvin­vointiin keskittyvän ”Hyvinvoiva Lammi” -hankkeen. Siinä käytiin vuoden ajan läpi eri hyvin­voinnin osa-alueita. Haastoimme henkilöstöä liikkumaan enemmän vapaa-ajalla ja otimme käyttöön myös työn­tekijöiden polkupyöräedun.

Asumisen turvallisuus ja elinkaarivaikutukset

Vastuullisuusajattelumme ulottuu koko toimitus­ketjumme läpi aina materiaalien hankinnasta valmiin rakennuksen jopa 200 vuoden käyttö­ikään saakka. Edistämme Lammi Kivitalojen asukkaiden terveyttä ja turvallisuutta muun muassa materiaali­valintojen avulla. Kivitalot ovat turvallisia, palamattomia ja kosteudensieto­kykyisiä. Koska kaikki tuotteemme ovat M1‑sisäilmapäästö­luokiteltuja, ne ovat myös sisä­ilmaltaan turvallisia.

Hyvän suunnittelun avulla kivi­taloista saadaan erittäin energia­tehokkaita. Energia­tehokkuutta parantaa myös se, että käytössämme on kaksi­vaiheinen tiiveys­mittaus, jolla pystytään parantamaan talojen tiiveyttä.

Lupaamme & Haastamme

Vastuullisuustyötä täytyy tehdä yhdessä. Olemme tutkineet, että materiaali­tehokkuudella, rakenne- ja tila­suunnittelulla sekä materiaali­valinnoilla on vastuullisuus­ketjussa paljon suurempi rooli kuin itse harkko­tuotteemme valmistuksella. Siksi haastamme mukaan sidos­ryhmämme ja asiakkaamme. Me tavoittelemme tuotteidemme CO2‑jäljen puolittamista vuoteen 2030 mennessä ja samalla haastamme kehittämään ja käyttämään entistä vähä­hiilisempiä rakennusmateriaaleja.

Kaikki artikkelit vastuullisuudesta luettavissa tästä.

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje