Päivämäärä: 28.8.2024
Haastamme vastuullisuustyöhön mukaan asiakkaamme ja sidosryhmämme.
Lammi on kivirakentamisen markkinajohtaja. Se asettaa riman korkealle entistä vastuullisemman toiminnan kehittämisessä. Yhtiön omaa vastuullisuustyötä ohjaa vastuullisuusohjelma. Tätä työtä ja muutosta ei olla tekemässä kuitenkaan yksin vaan edelläkävijänä ja kumppanina. Siksi haastamme vastuullisuustyöhön mukaan asiakkaamme ja sidosryhmämme.
Lammilla on perheyrityksenä aina totuttu toimimaan vastuullisesti, mutta vuonna 2022 laaditun vastuullisuusohjelman myötä yrityksen vastuullisuustyö on muuttunut konkreettisemmaksi. Lammin vastuullisuusohjelman pohjana toimivat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja yhtiön sidosryhmille tekemät haastattelut. Ohjelman laadinnassa on otettu huomioon muun muassa väestön ikääntyminen, työnteon murros, kaupungistuminen ja rakentamisen keskittyminen, ilmastonmuutoksen vaikutukset, energiamurros ja energian hinnannousu. Lisäksi olemme arvioineet omaa toimintaamme ja toimitusketjun painopisteitä sekä toimintamme vaikutuksia.
Näiden pohjalta olemme jakaneet vastuullisuusohjelman neljään painopistealueeseen: hiilineutraali rakentaminen, resurssi- ja energiatehokkuus, työhyvinvointi ja -turvallisuus sekä asumisen turvallisuus ja elinkaarivaikutukset. Määritimme jokaisesta painopistealueesta meitä koskevat teemat ja jo tehdyt toimenpiteet. Ennen kaikkea olemme tunnistaneet kunkin painopistealueen osalta tärkeimmät kehityskohteet sekä sen, millaisilla mittareilla niiden edistymistä seurataan.
Vastuullisuusohjelmaamme voi tutustua tästä.
Tavoitteemme on puolittaa tuotteidemme CO2-jälki vuoteen 2030. Olemme vuoden 2020 perusteella laatineet jokaiselle tuotteellemme EPD‑ympäristöselosteet, jotka toimivat lähtötasona tässä kehitystyössä. Samalla haastamme kumppanimme kehittämään ja käyttämään hiilineutraaleja rakennusmateriaaleja.
Konkreettisena esimerkkinä päästötyön edistämisestä olimme vuosina 2022–2023 mukana Aalto Yliopiston ja betoniteollisuuden yhteisessä LOIKKA‑hankkeessa, jonka tavoitteena oli löytää tehokkaita keinoja hiilijalanjäljen merkittävään pienentämiseen. Sen tuloksena olemme vuonna 2024 ottamassa käyttöön vähähiiliset sideaineet, joilla korvataan betonituotteidemme valmistuksessa suurimmat CO2‑päästöt aiheuttava sementti.
Toimintamme on riippuvaista arvokkaista luonnonvaroista ja tiedostamme hyvin, ettei niiden käyttö voi jatkua entisellään. Tästä syystä pyrimme entisestään lisäämään kierrätettyjen materiaalien määrää tuotannossamme ja tehostamme luonnonvarojen hyödyntämistä mahdollisuuksien mukaan. Tehtaamme on käyttänyt vuodesta 2019 asti tuuli- tai vesivoimalla tuotettua sähköä. Olemme myös tutkineet biomassapohjaisten harkkoeristeiden käyttöönottoa. Valmistamistamme tuotteista suurin osa menee asuinrakennusten käyttöön, joten hyvin eristetyt betoniharkot ovat konkreettinen osa rakennusten energiatehokkuutta.
”Terveenä kotiin” on ollut mottomme jo kauan. Lammilla on pitkä historia työturvallisuuskulttuurissa. Pitkäjänteisen työmme ansiosta Lammi on ensimmäinen betonituoteteollisuuden yritys, joka on päässyt alan yhteiseen 0‑tapaturmatavoitteeseen. Tämän tavoitteen olemme saavuttaneet kaikkiaan kolmena vuonna. Oman työturvallisuustyön lisäksi pyrimme ohjeistamalla kehittämään myös pientalotyömaiden työturvallisuutta.
Työhyvinvoinnin osalta toteutimme muun muassa vuonna 2023 koko henkilöstön hyvinvointiin keskittyvän ”Hyvinvoiva Lammi” -hankkeen. Siinä käytiin vuoden ajan läpi eri hyvinvoinnin osa-alueita. Haastoimme henkilöstöä liikkumaan enemmän vapaa-ajalla ja otimme käyttöön myös työntekijöiden polkupyöräedun.
Vastuullisuusajattelumme ulottuu koko toimitusketjumme läpi aina materiaalien hankinnasta valmiin rakennuksen jopa 200 vuoden käyttöikään saakka. Edistämme Lammi Kivitalojen asukkaiden terveyttä ja turvallisuutta muun muassa materiaalivalintojen avulla. Kivitalot ovat turvallisia, palamattomia ja kosteudensietokykyisiä. Koska kaikki tuotteemme ovat M1‑sisäilmapäästöluokiteltuja, ne ovat myös sisäilmaltaan turvallisia.
Hyvän suunnittelun avulla kivitaloista saadaan erittäin energiatehokkaita. Energiatehokkuutta parantaa myös se, että käytössämme on kaksivaiheinen tiiveysmittaus, jolla pystytään parantamaan talojen tiiveyttä.
Vastuullisuustyötä täytyy tehdä yhdessä. Olemme tutkineet, että materiaalitehokkuudella, rakenne- ja tilasuunnittelulla sekä materiaalivalinnoilla on vastuullisuusketjussa paljon suurempi rooli kuin itse harkkotuotteemme valmistuksella. Siksi haastamme mukaan sidosryhmämme ja asiakkaamme. Me tavoittelemme tuotteidemme CO2‑jäljen puolittamista vuoteen 2030 mennessä ja samalla haastamme kehittämään ja käyttämään entistä vähähiilisempiä rakennusmateriaaleja.