Tiili kiertää entistä tehokkaammin

Päivämäärä: 13.9.2023

Purkutiilien käyttö uudisrakentamisessa on ollut haasteellista johtuen tuotteelle vaadittavasta CE-merkinnästä. Toukokuussa 2022 ympäristöministeriö kuitenkin linjasi, että valtaosalta uudelleenkäytettäviä rakennustuotteita ei ole tarkoituksenmukaista vaatia CE-merkintää, kunhan tuotteen kelpoisuus käyttökohteeseen on voitu osoittaa.

Rakennuspaikkakohtainen varmennus riittää

Helsingin kiertotalousklusterin toimeksiannosta poltetulle tiilelle on laadittu määrittelyjä, joiden mukaisesti rakennushankkeeseen ryhtyvä voi todentaa tuotteen kelpoisuuden rakennusvalvonnalle. Tiilen eri uusiokäyttökohteisiin on määritetty laboratoriotestein selvitettävät ominaisuudet ja niiden vaatimustasot. Näitä ovat muun muassa mitat ja mittapoikkeamat, vesihöyrynläpäisevyys, vedenimukyky ja jäädytys-sulatuskestävyys. Myös tiilen alkuperäinen käyttötarkoitus vaikuttaa osaltaan selvitettäviin asioihin, esimerkiksi mahdollinen vaarallisille aineille tai päästöille altistuminen.

Ennen 1960-lukua tiilet olivat tyypillisesti umpitiiliä ja muurattu kalkkipohjaisella laastilla. Tämän ajankohdan purkukohteissa tiiliä onkin voitu kohtuukustannuksin puhdistaa ja käyttää sellaisenaan uudestaan seinä- tai julkisivumuurauksessa. Näistä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa Punainen Mylly Oulussa ja Kansallisteatterin tiilien käyttö Tikkurilan Paviljonkikoulun piharakennuksessa.

Reikätiilet ja sementtipohjainen laasti muodostavat lujemman rakenteen ja esimerkiksi Helsingin Vattuniemen pilottihankkeessa tutkitaan tiiliseinän uudelleenkäyttöä tiilimuurista leikattavina elementteinä. Lähivuosina näemme vastaavia hankkeita varmasti enemmänkin, kun kokemusta karttuu lisää.

Kestävä tiilirakentaminen on elinkaariviisautta

Miksi sitten tiilirakennuksia puretaan? Tyypillisesti syyt purkamiseen liittyvät muuhun kuin tiileen materiaalina ja purettavat tiilet ovat edelleen alkuperäistä vastaavassa kunnossa. Paras vaihtoehto onkin, jos rakennusta ei tarvitse purkaa vaan se voidaan säästää soveltuvilta osin. Suomesta löytyy monia esimerkkejä, joissa tiilirakenteinen tehdasrakennus on otettu uusiokäyttöön tuotannon päättymisen jälkeen asuntoina. Näistä voisi mainita Telakkarannan loft-asunnot Turussa sekä Pyynikin Trikoon alueen Tampereella.

Kierrätysaineet osana tiilen valmistusta

Tiilen pääraaka-aineet ovat savi ja hiekka. Kaikki oman tiilituotannon ylijäämäsavet sekä poistotiilet kierrätetään tehtaalla uudestaan tiilen raaka-aineeksi. Lisäksi tiilen valmistuksessa käytetään kierrätysaineita kuten posliinimursketta ja tavoitteena on edelleen kasvattaa niiden käyttöä.

Lue lisää

Lisää tuotteesta Julkisivutiilet

Julkisivutiilet

Kotimaassa valmistettujen tiilien lisäksi tarjoamme tiiliä Wienerbergerin laajasta kansainvälisestä valikoimasta. Tutustu eri vaihtoehtoihin!

Julkisivutiilien valikoima
Julkisivumuuraus
Laatu & Vastuullisuus
Tiilipalkit
Yhteystiedot
EPD - tiedostot
Punatiilet EPD

Punatiilet EPD

Tutustu tuotteen ympäristövaikutuksiin.

Lue lisää

Vaaleat tiilet EPD

Vaaleat tiilet EPD

Tutustu tuotteen ympäristövaikutuksiin.

Lue lisää

Referenssihankkeet Wienerberger Oy Ab

Kulttuuritalon peruskorjaus

Kulttuuritalon peruskorjaus

Korjaus | Helsinki | Ei tiedossa

Helsingissä Kalliossa sijaitseva Alvar Aallon suunnittelema Kulttuuritalo on ...

Lielahtikeskus Tampereelle

Lielahtikeskus Tampereelle

Uudisrakennus | Tampere | 50,00 milj €

NCC:n kehittämä ja rakentama Tampereen Lielahtikeskus on monipuolinen kaupan...

Sovituksen kirkko, Hollola

Sovituksen kirkko, Hollola

Uudisrakennus | Hollola | 9,76 milj €

Hollolan Salpakankaan Sovituksenkirkko on kirkko ja seurakuntakeskus keskellä...

Kauppakeskus Puuvilla

Kauppakeskus Puuvilla

Uudisrakennus | Pori

Porin historialliseen puuvillateollisuuskortteliin avattu Kauppakeskus Puuv...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje