Päivämäärä: 4.10.2021
Biokaasu vähintään puolittaa tiilen hiilipäästöt
Tiilen valmistuksessa suurimmat CO2-päästöt syntyvät polttoprosessissa ja siksi tiiliuunissa käytettävällä polttoaineella on suuri merkitys hiilipäästöjen määrään. Maakaasulla tuotannon hiilipäästöt ovat jo lähtökohtaisesti vähintään 30 % pienemmät kuin polttoöljyllä.
Laskelmien mukaan, kun Korian tehtaalla polttoaine vaihdetaan päästöttömään biokaasuun, tiilituotteiden hiilipäästöt kevenevät vielä maakaasuunkin verrattuna 55─65 %.
Myös tuotantoa optimoimalla ja energiatehokkuutta parantamalla päästään päästösäästöihin. Biokaasun tarjonta ei vielä riitä korvaamaan kokonaan maakaasun käyttöä Korian tehtaalla.
Ympäristövaikutusten minimointi osa vastuullisuustyötä
Tiilen pääraaka-aine on savi, jota nostetaan tehtaan lähellä sijaitsevilta savialueilta. Tyypillisesti ne ovat vanhoja pellonpohjia, jotka savenoton jälkeen palautetaan takaisin alkuperäiseen käyttöön tai maisemoidaan viranomaisten kanssa sovittavalla tavalla esimerkiksi virkistysalueeksi. Usein maisemoinnin tuloksena alueen kasvi- ja eläinkanta monipuolistuu.
Tiilen tuotantoprosessista ei synny jätettä vaan kaikki ylijäämäsavet sekä murskattu tiilijäte käytetään uudestaan tiilen raaka-aineena. Lisäksi tiilen valmistukseen soveltuvien kierrätyserien kuten esimerkiksi posliinijätteen hyödyntämistä kehitetään ja lisätään.
Vähemmän huoltokertoja, vähemmän hiilipäästöjä
Tiilen pitkäikäisyys ja vähäinen huollon tarve ovat etuja, jotka korostuvat erityisesti silloin, kun rakennukselle kertyy kymmeniä, jopa satoja käyttövuosia. Tampereen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tiili on elinkaaritaloudellisin julkisivumateriaali 50 vuoden tai 100 vuoden tarkastelujaksolla. Mitä harvemmin julkisivu vaatii käsittelyä tai materiaalivaihtoja, sitä pienemmät ovat myös käytönaikaiset ympäristövaikutukset.
Tutustu tuotekuvastossa ilmoitettuihin tiilen päästöarvoihin sekä maakaasulla että biokaasulla.
Tutustu Wienerbergerin tuoreimpiin uutisiin ja artikkeleihin.