Lapin keskussairaala on 15 kunnan muodostamaan Lapin hyvinvointialueeseen kuuluva keskussairaala Rovaniemellä. Se palvelee noin 176 494 alueen asukasta. Lapin keskussairaala on laajan päivystyksen sairaala*.
Alunperin Lapin keskussairaala valmistui vuonna 1988, pääsuunnittelija oli arkkitehti Reino Koivula*. Sairaalan laajennuksen on suunnitellut Verstas Arkkitehdit Oy ja allianssiurakan rakennusurakoitsijana toimi YIT Suomi Oy.
Hankkeen kustannusarvio on n. 138 milj. €. Kohteen bruttopinta-ala on 33000 neliömetriä .
*Lapin keskussairaala Wikipediassa
SAGA™-, IMPRESSIVO®- ja Jussi-sähköasennuskalusteet on suunniteltu suomalaisiin koteihin ja kiinteistöihin, sekä suomalaiseen asennuskulttuuriin sopivaksi.
Sairaalan sähkönjakelun jatkuvuuden hallinta on kriittinen osa-alue, jossa häiriötilanteista palauttaminen vaatii suunnittelua, varautumista ja harjoittelua. ABB:n toimitukseen Lapin keskussairaalan kriittisen sähkönjakelun turvaamiseksi sisältyivät mm. Unisec-keskijännitekojeistot, UPS-järjestelmät akustoineen sekä Emax 2-ilmakatkaisijat ja muut pienjännitekomponentit.
Sairaaloissa on paljon eri aikakausilla rakennettua kiinteistökantaa ja niiden ylläpito ja huolto on tärkeää sekä energiatehokkuuden parantamisen, että myös potilasturvallisuuden kannalta. Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä on eri vaiheissa rakennettuja sairaalaosastoja, joista vanhin osa vuonna 1988, seuraava 2006. Kaikki laajennusosat on otettu käyttöön vuoden 2023 aikana.
Lapin keskussairaalaan päätettiin rakentaa uusi erillinen esivalmistettu laitetila-ratkaisu varmentamaan kriittistä sähkönjakelua sairaala-alueella. ”Osittain syynä ratkaisuun oli tilan tarve sekä tilan keskeinen sijainti alueen eri sairaalaosastojen suhteen.” kertoo sähkökäytönjohtaja Seppo Rautiainen Lapin Keskussairaalasta. Uusin urakka sisältää kuuman sairaalan, psykiatrian osastot ja pysäköintitalon sekä vanhan osan liittämisen aluevarmennuslaitokseen. Lapin keskussairaalan sähkönjakelun järjestelmärakenne on toteutettu UPS-standardi IEC62040-3 Tier 4 luokan mukaisesti. ”Ratkaisulla saatiin myös säästöjä aikaan turvavalaistuksessa, kun turvavalaistus on kokonaan varmennetun jakelun syöttämää” toteaa Jari Hänninen Are Oy:stä.
Aluevarmennuslaitokseen sijoitettiin kaksi varavoimakonetta 1250 kVA, muuntajat 2 kpl, keskijännitekojeisto, 110 VDC:n apusähkökeskus, SCADA-järjestelmän palvelimet, varmennetun ja UPS-varmennetun järjestelmän pääkeskukset kiskosiltoineen sekä kaksi 1 MVA UPS-laitetta akustoineen. Tilat rakennettiin esivalmistettuina Esari Oy:n ja Voimalaite Service Oy:n tehtailla sekä käyttöönotettiin Are Oy:n urakassa työmaalla. Aluevarmennuslaitos tuotiin rekoilla, ja se koostui viidestä osasta, jotka sitten liitettiin työmaalla yhdeksi rakennukseksi kooltaan n. 30 m x 8 m.
ABB:n toimitukseen sisältyi Unisec-keskijännitekojeistot, UPS-järjestelmät akustoineen sekä 400 V:n keskuksiin Emax 2-ilmakatkaisijat ja muut pienjännitekomponentit. Lisäksi sairaalaan toimitettiin erikseen leikkaussalien ja datakeskuksen UPS-järjestelmät, asennustarvikkeita sekä IMPRESSIVO-sarjan sähköasennuskalusteet. ABB:n Timo Kosonen toimi myös aluevarmennuslaitoksen tilaratkaisun suunnittelijana yhdessä Are Oy:n Jari Hännisen kanssa.