Yhä useampi peppu lähtee mielellään mökille, koska siellä odottaa sisävessa – tällainen on wc, jossa istumalla voi pienentää hiilijalanjälkeään

Päivämäärä: 3.6.2024

Rosla-alipaine-wc:llä voidaan korvata mökkitontin laidalla nököttävä puucee mutta myös toteuttaa mukava vesivessa päivittämistä vaativan sisävessan tilalle.

MITEN toteuttaa nykyaikainen vesivessa vapaa-ajanasunnolle, jonka tontilla on kalliota, korkeuseroja ja monia muitakin huomioon otettavia asioita? Kysymystä pohtivat tälläkin hetkellä lukuisat mökkiläiset, kuten tekivät Markku ja Anneli Parviainen taannoin.

”Ostimme 20 vuotta sitten mökin Längelmäveden rannalta Orivedeltä. Aikakaudelleen tyypilliseen tapaan vuonna 1960 rakennettu mökki oli voitu vielä sijoittaa lähelle rantaviivaa. Mukavuuksiin kuului aluksi pieni puucee metsän puolella”, Markku Parviainen aloittaa.

”Mökkilaajennuksen yhteydessä rakensin tilan sisävessalle. Aluksi meillä oli sähköä ja tuuletusta edellyttävä kuivakäymälä, jossa tarvittiin myös puruja. Tyhjennys tapahtui kaksi tai kolme kertaa kesässä. Se ei ollut erityisen toimiva vessa. Nesteitä järjestelmän vastukset eivät edes kuivanneet riittävästi, joten erityisesti miesväki hoiti osan asioistaan edelleen ulkona.”

”Tutkin erilaisia järjestelmiä, mutta kaikissa niissä oli joitain ongelmia. Sitten löysin tämän alipaine-wc:n, jonka järjestelmä vaikutti toimivalta. Koska mökkimme sijaitsee alhaalla rannassa, kiinnostuin erityisesti ominaisuudesta, joka mahdollistaa imun alipaineella ylämäkeen.”

”Koska mökkimme sijaitsee alhaalla rannassa, kiinnostuin erityisesti ominaisuudesta, joka mahdollistaa imun alipaineella ylämäkeen.”

”Vessahuuhtelut menevätkin nyt vajaan 50 metrin matkan ylempänä sijaitsevan varastorakennuksen taakse ja siellä olevaan säiliöön. Koska meillä on kalliotontti, säiliötä ei ole voinut sijoittaa maahan.”

”Asennus oli helppoa: hain tavarat Ylöjärveltä, minkä jälkeen paikallinen putkiliike ja sähköliike kytkivät järjestelmän käyttökuntoon. Säiliön maisemoin naamioverkolla.”

”Olemme mökillä kaksistaan kesäaikaan 3–4 vuorokautta viikossa, minkä lisäksi meillä käy vieraita sekä lapset ja lapsenlapset muutaman kerran kesässä. Tällaisella käytöllä ensimmäinen tyhjennys tehtiin kahden kesän jälkeen.”

”Tyhjennysauto tuli tilauksesta käymään, ja sitten myöhemmin saimme ilmoituksen siitä, että jäte oli käsitelty asianmukaisesti jätevedenpuhdistamolla. Lasku oli varsin kohtuullinen.”

”Olemme olleet hyvin tyytyväisiä. Nyt meillä on sisävessa mökissä kuten kotona. Mielestäni sekin on oleellista, ettei vessan käytöstä jää mitään omalle tontille eikä valu vesistöön ja uimarantaan. Kaikki viedään pois ja käsitellään kuten kuuluukin. Tämä on tärkeää sekä ympäristön että oman viihtyisyyden kannalta”, Markku Parviainen sanoo.

Lue lisää loma-asumisen muuttavasta wc:stä.

Loma-asuntojen toimiva ratkaisu

Alipaine-wc-järjestelmiä hankitaan ennen kaikkea loma-asuntoihin, joissa kaivataan paitsi nykyaikaisia mukavuuksia myös ratkaisuja ympäristöasioihin ja mökkirannan puhtauteen, kertoo Rosla Finland Oy:n Ari Mielonen.

Mielonen on pitkään vaikuttanut ruotsalaistaustaisen jätevesiratkaisuja tarjoavan FANN-brändin edustajana Suomessa. Aikaisempi toiminta tapahtui FANN Ympäristötekniikan nimellä. Nyt paikallinen omistajuus on suomalaisissa käsissä Ari Mielosella ja hänen Rosla Finland Oy:llään.

”FANN-tuotteet ovat meillä edelleen tärkeässä roolissa. Roslagen alipaine-wc tunnetaan vastaisuudessa nimellä Rosla. Kotimaisuus on muutenkin vahvasti läsnä, sillä wc-istuimet valmistetaan Suomessa”, Mielonen taustoittaa

Säästöä syntyy ja hiilijalanjälki pienenee vessassa istumalla

Roslan järjestelmällä voi säästää kustannuksissa vuodessa jopa 1120 euroa perinteiseen vesivessaan ja sen 5 kuutiometrin umpisäiliöön verrattuna.

”Vanhempi vessa voi toki ottaa huuhteluun jopa 12 litraakin vettä, mutta lasketaan maltillisesti 5 litralla. Silloin 5 kuution säiliö täyttyy noin 700 huuhtelun aikana, minkä jälkeen loka-auto tulee tilata tyhjentämään se.”

”Roslan alipainetekniikka käyttää vettä yhteen huuhteluun vain puoli litraa, jolloin samassa ajassa tavaraa kertyy säiliöön vajaa puoli kuutiota eli alle 500 litraa. Vaikka Rosla käyttää pienempää 3 kuution säiliötä, on silläkin ensimmäinen tyhjennys vasta noin 4000 huuhtelun jälkeen.”

”Istumalla vessassa voi siis ihan oikeasti pienentää hiilijalanjälkeään, sillä 4000 huuhtelun aikana syntyy 27 000 litraa vähemmän lietettä ja tuloksena on 83 prosenttia pienempi hiilijalanjälki”, Mielonen laskee.

Lue lisää ratkaisusta, joka säästää sekä rahojasi että ympäristöä.

 


Rosla-tuotteisiin voi tutustua myös monissa messutapahtumissa.

Voidaan toteuttaa myös kallio- ja rinnetonteille

Rosla on ratkaissut wc:n käyttömukavuuteen liittyvien asioiden lisäksi kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi rakennuspaikkojen korkeuseroihin ja kallioisuuteen.

”Kallioisilla mökkitonteilla säiliötä ei voida sijoittaa maahan, mutta valikoimissamme oleva pienempi 900 litran säiliö toimii hienosti maanpäällisissä asennuksissa. Siinäkin kapasiteetti on vielä kaksinkertainen tavallisen vesivessan 5 kuution umpisäiliöön nähden, minkä lisäksi pieni säiliö on helppo maisemoida piiloon tontille.”

Etäisyyttä sisälle sijoitettavan wc-istuimen ja ulkona olevan säiliön välillä voi olla jopa 50 metriä ja nousu 4 metriä, mikä mahdollistaa Mielosen mukaan järjestelmän asentamisen lähes minne vain.

”Samoin viemärilähtö istuimelta wc-tilasta voidaan toteuttaa monella tavalla: on mahdollista lähteä lattian kautta tai suoraan ulkoseinän läpi ja sitten vasta viedä putki maahan. Myös kääntöjä sivuille voidaan toteuttaa.”

”Tämä mahdollistaa sen, ettei esimerkiksi lattialämmitystä tarvitse lähteä asennuksissa rikkomaan. Jos ennestään on ollut käytössä kompostikäymälä tai polttava vessa, esimerkiksi tuuletusputken reittiä voidaan hyödyntää viemäriputkin viennissä ulos.”

Alipaine-wc voidaan toteuttaa myös paikkaan, jossa ei ole vesiliittymää.

”Tällöin olemme toimittaneet järjestelmään tarkoitukseen sopivan venepumpun, joka ottaa vettä kanisterista ja antaa huuhteluveden paineellisena. Pienestäkin astiasta saadaan 50–60 huuhtelua.”

Kosketusnäyttö kuuluu nykyaikaisen wc-istuimen varustukseen. Siitä näkee, kuinka paljon huuhteluja on tehty ja milloin on aika tilata säiliön tyhjennys. 

Nykyaikainen käyttöliittymä on osa wc-istuinta

Roslan wc-istuimen kosketusnäyttö edustaa nykyaikaista tapaa ohjata vessan käyttöä ja toimintaa.

”Se kertoo, paljonko huuhteluja on tehty, miten säiliö on täyttymässä ja koska alkaa olla aika tilata lietetyhjennys. Käyttöliittymä on helppo, ja me voimme tehdä jo valmiiksi tarpeelliset asetukset istuimeen. Esiasennettu laitepaketti on hyvin valmis, eikä käyttöönotossa tarvita muuta kuin töpselin kytkeminen pistorasiaan.”

”Tämän jälkeen jokainen osaa käyttää alipaineistuinta, jotta huuhtelu käynnistyy. Kaikki tapahtuu myös hyvin nopeasti, ja wc on nopeasti seuraavan kävijän käytettävissä.”

Alipaine-wc:n istuimessa hajut jäävät normaalivessan tapaan vesilukon taakse.

”Talveksi veden voi imaista pois ja laittaa tilalle pakkasen kestävää nestettä tai mekaanisen tulpan.”

Järjestelmässä on Mielosen mukaan yksi kuluva osa: imutyön tekevä imuri.

”Koska wc:n käyttö vaihtelee eri kohteissa, sen elinkaaren ennustaminen on vaikeaa. Joka tapauksessa puhutaan useista vuosista. Imurin vaihtaminen onnistuu ilman työkaluja, ja kyseessä on alle 100 euron varaosa. Ei siis tarvita kallista huoltoa tai remonttia, ja omat taidot riittävät. Sekin on hyvä rahanarvoinen etu tässä järjestelmässä.”

Lue lisää alipaine-wc:stä.

Lisää tuotteesta Roslagen WC- järjestelmä

Roslagen WC- järjestelmä

Alipaine-WC omakoti- ja vapaa-ajan kiinteistöille Roslagen WC-järjestelmän käyttö ei vaadi opettelua uusille tavoille. Se toimii aivan kuin normaali WC, ainoastaan tekniikka eroaa. Jokaisen huuhtelun yhteydessä viemäriputkisto tyhjenee täysin märkäimurin avulla, WC-vedet imeytyvät umpisäiliöön. Alipainetekniikan ansiosta veden kulutus vähenee huomattavasti ollen huuhtelua kohden ainoastaan noin 0,5 litraa. Tämä on erittäin pieni määrä verrattuna normaaliin säästeliäästi vettä käyttävään WC-istuimeen, jonka kulutus on 3 - 6 litraa per huuhtelu. Tuloksena on harvemmat umpisäiliön tyhjennysvälit, joka merkitsee kustannusten ja ympäristön säästöä.

Esitteet ja ohjeet

Esitteet ja ohjeet

Tutustu esitteisiin ja ohjeisiin.

Lue lisää

Ota yhteyttä

Roslagen alipaine wc-järjestelmä (DWG)

Lue lisää

Roslagen alipaine wc-järjestelmä (PDF)

Lue lisää

Roslagen mökki 900 litran säiliöllä
Roslagen mökki 900 litran säiliöllä

Referenssihankkeet Rosla Finland Oy

Roslagen WC Mäntsälän Hunttijärvellä sijaitsevalla kesämökillä

Roslagen WC Mäntsälän Hunttijärvellä sijaitsevalla kesämökillä

Mäntsälä

Asiakaskertomus, Roslagen WC "Rakensin kesämökin Mäntsälään Hunttijärven ...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje