JKMM Arkkitehtien suunnittelema Taideyliopiston rakennus Sörnäisten rantatiellä Helsingissä on valmis. Kuvataiteen, valo- ja äänisuunnittelun sekä esittävän taiteen lavastuksen opetus käynnistyy uusissa tiloissa syksyllä 2021. Uusi rakennus on nimetty Myllyksi tontilla ennen sijainneen Helsingin Myllyn mukaan.
Lähes 750 neliömetrin laajuiset, korkeat ja valoisat näyttelytilat sijaitsevat katutasossa Sörnäisten rantatiellä. Uuden kampuksen myötä Sörnäisistä onkin kehittymässä merkittävä kulttuurikeskittymä.
Mylly yhdistää tontin vanhat teollisuuskiinteistöt nykyaikaiseen huippuarkkitehtuuriin. Kokonaisuuden suunnittelussa tärkeimpänä tavoitteena on ollut käyttäjien, eli taideopiskelijoiden ja -opettajien tarpeita vastaavien tilojen luominen. Tuloksena on muunneltava ja joustava tilojen kokonaisuus, jossa näkyy niin taiteen tekemisen prosessimainen luonne kuin korttelin teollisuushistoriakin.
Uudisrakennuksen rakentaja on Lujatalo Oy. Kiinteistön omistaa Veritas Eläkevakuutus, jonka vuokralainen Taideyliopisto on.
Mylly-rakennuksen valmistuminen viimeistelee Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen. Uuden rakennuksen lisäksi kampukseen kuuluu Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun päärakennus Kookos. Mylly ja Kookos on liitetty toisiinsa yhdyskäytävillä
Taideyliopiston toinen Helsingin-kampus sijaitsee Töölössä, jonne on keskitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian toiminta. Töölön kampuksen sydän on Musiikkitalo, jonka lisäksi taideopetuksen käyttöön on viimeisen kymmenen vuoden aikana peruskorjattu kaksi arvokasta funkisrakennusta: Pohjoisella Rautatiekadulla sijaitseva, alun perin Helsingin konservatorion päärakennukseksi rakennettu R-talo sekä Nervanderinkadulla sijaitseva N-talo, jossa ennen toimi Suomalainen Yhteiskoulu.
Helsingin lisäksi Taideyliopistolla on toimintaa myös Seinäjoella ja Kuopiossa
Näyttävää rakentamista ja moderneja ratkaisuja – toimittamamme Reglit -profiililasi eli lasilankku on kehitetty erityisesti nykyaikaisen lasiarkkitehtuurin tarpeisiin. Laaja valikoima laadukkaita pinta- ja värivaihtoehtoja takaa suunnittelun vapauden ja uniikit lasikokonaisuudet. Reglit -järjestelmä perustuu itsensä kantaviin U:n muotoisiin lasielementteihin, joilla voidaan toteuttaa jopa 7 metriä korkea, yhtenäinen lasipinta. Lasitus asennetaan pysty- tai vaakasuuntaan ilman erillisiä profiileja lasien välissä. Tämä takaa esteettömän ja varjottoman valonläpäisyn.
Tuote: Reglit SP 3 Micro OW -profiililasit, karkaistuna, kaksinkertaisena ja Rw 41 db -äänieristettynä. Pituus n. 4500 mm.
Kohteen lasilankut ovat toimittamiamme Reglit Optiwhite -profiililaseja. Atriumin kattoon asti kohoavassa pääportaikossa kohtaavat opiskelijoiden lisäksi myös materiaalien kontrastit, kun puhtaan kirkas, moderni lasilankku yhdistyy teollisen viimeistelemättömään betonipintaan ja kovaan, mustaan metalliin.
Lasilankkupintaa onkin kohteessa lähes tuhannen neliön verran. Ne rajaavat opettajien ja opiskelijoiden käyttöön tarkoitettuja huoneita yleisistä tiloista tarjoten näkösuojaa ja hyvän ääneneristyksen, mutta antavat kuitenkin luonnonvalon kulkea tilasta toiseen.
Tutustu tarkemmin: Rosoinen betoni kohtaa modernin lasin Taideyliopiston uudella kampuksella – atriumin lasilankkuja pääsee ihailemaan läpi kerroksien (Uutinen 19.10.2021)