Päivämäärä: 11.12.2023
Nastolan tehtaan huoltopäällikkö Jari Holmström (oik.) ja tehtaanjohtaja Arttu Laitsaari kävivät katsomassa uuden aurinkovoimalan rakentumista.
Vastuullisuustavoitteet ovat ohjanneet päätöksiä Uponorin Nastolan tehtaalla jo vuosia.
Iso askel kohti hiilineutraalia tuotantoa otettiin 2020, kun tehtaalla siirryttiin kokonaan vihreän sähkön käyttöön. Vuotta aiemmin tehtaan katoille asennettiin myös oma aurinkovoimala. Parhaillaan Nastolaan rakennetaan toista, vuosittain noin 390 MWh sähköä tuottavaa aurinkovoimalaa. Reilun 800 paneelin maa-asenteinen voimala kytkettiin käyttöön marraskuun lopussa.
– Kaikki käyttämämme sähkö on jo päästötöntä, joten omiin päästöihimme uudella aurinkovoimalalla ei ole enää vaikutusta. Jokainen paikallinen, uusiutuva energiaratkaisu vie kuitenkin Suomen vihreää siirtymää eteenpäin, ja haluamme tehdä siinä oman osuutemme, sanoo Uponorin Nastolan tehtaanjohtaja Arttu Laitsaari.
Vuoden 2023 alusta myös Nastolan lämmitysenergia saatiin CO2-päästöttömäksi, kun tehtaalla siirryttiin käyttämään uusiutuvilla energialähteillä tuotettua kaukolämpöä. Lisäksi lähes kaikki trukit ja työkoneet ovat nyt sähkökäyttöisiä.
– Viimeisten omasta toiminnastamme ja energianhankinnastamme aiheutuvien scope 1 - ja scope 2 -päästöjen hyvittämiseen käytetään sertifioituja kompensaatiomenetelmiä.
Uponorin vastuullisuus- ja tuoteregulaatiojohtaja Ilari Aho toteaa, että Nastolan hiilineutraalius on konkreettinen askel myös kohti koko konsernin nettonollatavoitetta vuoteen 2040 mennessä. Uponor sai keväällä toimialansa ensimmäisenä yrityksenä kansainvälisen Science Based Targets (SBTi) -aloitteen hyväksynnän nettonollatavoitteelleen. Yritysten asettamia ilmastotavoitteita arvioivan SBTi:n hyväksyntä tarkoittaa, että tavoitteet ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen ja tuoreimman ilmastotieteen kanssa.
SBTi hyväksyi samalla myös Uponorin entistä kunnianhimoisemmat lyhyen aikavälin päästötavoitteet. Niiden mukaan Uponor vähentää vuoteen 2027 mennessä oman toimintansa kasvihuonekaasupäästöjä 75 prosenttia ja toimitusketjun päästöjä 20 prosenttia vuoden 2019 tasosta. Aiemmin asettamansa lyhyen aikavälin tavoitteet Uponor saavutti etuajassa 2021.
– Suurin vaikutus on ollut sillä, että konsernitasolla on siirrytty lähes kokonaan vihreään sähköön – valmistavassa teollisuudessa sähköä kuluu paljon. Nyt meillä on tulevat neljä vuotta aikaa miettiä huolellisesti seuraavia askeleitamme. Jatkossa painottuvat etenkin energiatehokkuushankkeet, Aho sanoo.
Työ energiankäytön tehostamiseksi jatkuu myös Nastolassa. Muiden Uponorin tehtaiden tavoin Nastolassa noudatetaan ISO 50001 -standardin mukaista energianhallintajärjestelmää.
– Erilaisiin energiatehokkuushankkeisiin kuten hukkalämmön talteenottoon sekä ilmanvaihdon ja valaistuksen parantamiseen investoidaan vuosittain. Tänä vuonna tehdaskiinteistöön on muun muassa asennettu lisää lämpöpumppuja, Arttu Laitsaari kertoo.
– Tavoitteena on toki aina, että energiankäyttö on mahdollisimman vähäistä ja se, mikä käytetään, käytetään mahdollisimman järkevästi. Energiankulutusta pitää pystyä myös seuraamaan tarkasti, jotta toimia voidaan kohdistaa oikein. Yhtenä tavoitteena onkin esimerkiksi se, että työkoneiden sähkönkulutusta voidaan jatkossa mitata konekohtaisesti reaaliajassa.
Laitsaari huomauttaa, että investointien lisäksi arjen pienillä teoilla on iso merkitys energiatehokkuuteen – niillä jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa.
Tuote: Lumensulatus
Tuote: Kiinteistöviemäröinti