Tuuliniitty 3 on valmistuttuaan Espoon ensimmäinen puusta rakennettava ja kaavamääräysten mukaisesti autopaikaton kerrostalo. Tuuliniitty 3:n pääurakoitsijaksi on valittu Rakennusliike Reponen Oy joka on kokenut puukerrostalojen rakentaja. Kohteen pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehti Jukka Turtiainen.
– Talon massa on selväpiirteinen, siinä on hiljaisia viitteitä 1950- ja 1960-lukujen Tapiolan kerrostaloihin. Tämä näkyy muun muassa julkisivujen suhteissa ja ikkunamaailmassa. Puu on tuotu selkeästi esille julkisivuverhoilussa ja muun muassa parvekerakenteissa, kertoo Turtiainen Asuntosäätiön tiedotteessa.
Helposti taloautomaatioon
Talon lattialämmitystä ohjataan langallisella Uponor Smatrix Base PRO -säätöjärjestelmällä, joka voidaan helposti integroida taloautomaatiojärjestelmiin joko KNX- tai Modbus RTU -rajapinnalla. Tavallisimmin kiinteistön kaikkien huoneistojen keskusyksiköt liitetään taloautomaatiojärjestelmään, jolloin tietoja voidaan seurata etänä huoneistokohtaisesti. Näin vältytään muun muassa turhilta huoltokäynneiltä.
– Tuuliniityssä lämpötilatietoja kerätään viidestä asunnosta, eli jokaisesta asuinkerroksesta yhden asunnon keskusyksikkö on liitetty Modbus RTU -väylällä rakennusautomaatiojärjestelmäämme. Myös hälytykset välittyvät järjestelmäämme ja sen kautta suoraan huoltoyhtiölle. Hälytyksen aiheuttaa esimerkiksi se, että huoneistoille asetetut minimi- tai maksimilämpötilarajat ylittyvät, kertoo projektinhoitaja Matias Korkiakoski Fidelix Oy:stä, joka vastasi kohteen rakennusautomaatiourakasta.
Asunnoissa on jokaisessa huoneessa huonetermostaatit, joilla asukkaat voivat säätää kotinsa lämmitystä huonekohtaisesti. Lämpötiloja ei kuitenkaan voida huoneistoista käsin muuttaa yli tai ali ennalta määriteltyjen rajojen. Näin pystytään asumismukavuuden lisäksi varmistamaan kiinteistön energiatehokkuus.
Smatrix Base PRO -säätöjärjestelmä oli Korkiakosken mukaan helppo liittää Modbus RTU -rajapintaan.
– Meillä ei ollut tästä aiempaa kokemusta, mutta liittäminen osoittautui vaivattomaksi. Uponor oli mukana suunnittelussa ja vastasi säätöjärjestelmän ohjelmoinnista ja säädöistä.
– Modbus-väylän iso etu on kaapelointikustannuksissa tuleva säästö. Koska säätimet saadaan ketjutettua toisiinsa, tiedon siirtämiseen järjestelmien välillä tarvitaan vain kaapelipari. Modbus-protokollan vahvuus on myös sen yhteensopivuus lähes kaikkien kiinteistönohjausjärjestelmien kanssa, Korkiakoski toteaa.
Lämmityksen lisäksi Fidelixin rakennusautomaatiojärjestelmään on liitetty muun muassa ilmanvaihtokoneet, käyttövesiverkosto, valaistus- ja lukitusjärjestelmät sekä vesimittarit.
Oiva Wood toimitti Tuuliniitty 3:een seinät, välipohjat, liimapuut, parvekkeet ja katot sekä portaat.
Helposti taloautomaatioon
Talon lattialämmitystä ohjataan langallisella ...