Päivämäärä: 11.11.2024
AI:ta käyttävät turvajärjestelmät optimoivat liiketoimintaa ja ehkäisevät riskejä.
Hedengren Securityn liiketoimintajohtajan, Jan Herrasen, mukaan AI ja data-analytiikka mahdollistavat turvajärjestelmien hyödyntämisen uudenlaisiin kaupallisiin tarkoituksiin. ”Keinoälyä hyödyntävillä ratkaisuilla voidaan vähentää ihmistyötä, optimoida liiketoimintaa, ennaltaehkäistä riskejä, synnyttää säästöjä ja lisätä yhteiskunnan sujuvuutta”, Herranen sanoo.
Yhteiskunnan suuri muutosvoima, keinoäly, mullistaa Herrasen mukaan turvateknologia-alaa kahdella eri tavalla.
”Alalle syntyy sekä uudenlaisia innovaatioita että uudenlaisia kyberuhkia, kun keinoälyä pyritään vastakäyttämään rikollisiin tarkoituksiin. Haasteena on se, ettei lainsäädäntö meinaa pysyä kummankaan kehityksen perässä”, Herranen määrittelee.
Liiketoimintajohtajan mukaan alan toinen suuri muutosvoima on datan määrän eksponentiaalinen kasvu. Turvajärjestelmien avoimet rajapinnat ja integroitavuus tietoa analysoiviin älysovelluksiin tehostavat turvallisuutta ja mahdollistavat datan hyödyntämisen myös uudenlaisiin, kaupallisiin tarkoituksiin.
”Kiinteistön omistaja ei sijoita enää kamerajärjestelmään vain siksi, että se toimisi pelotteena tai tarjoaisi jälkikäteen videokuvaa mahdollisista ongelmatilanteista, vaan investoinnin suurin arvo on liiketoimintaa hyödyttävässä ennakoitavuudessa.”
Tämä tarkoittaa Herrasen mukaan sitä, että data-analytiikan avulla voidaan ihmishenkien ja omaisuuden turvaamisen ohella vähentää ihmistyötä, sijoitella parhaimmin myyviä tuotteita parhaille paikoille, tasoittaa ruuhkahuippuja tai optimoida tilankäyttö-, siivous-, logistiikka ja huoltotarpeita.
”Hyötyjen syntyminen perustuu poikkeuksien huomaamiseen. Siihen, että keinoäly pystyy havaitsemaan valtavista tietomassoista pienetkin muutokset ja ennakoimaan tarpeita niiden pohjalta.”
Herranen nostaa poikkeuksien havainnointiin perustuvista älyratkaisuista esimerkiksi sairaaloissa yleistyneen, potilaiden kaatumista ennaltaehkäisevän ohjelmisto- ja turvajärjestelmäratkaisun. Järjestelmäsovellus valvoo anonyymisti ihmisten liikkeitä ja lähettää hälytyksiä turvajärjestelmän kautta, kun riski kaatumiseen tai ei toivottuun liikkumiseen havaitaan.
”Hoitajakutsujärjestelmiin integroitu ratkaisu mahdollistaa myös videokuvan avaamisen ja hoitajan ääniopastuksen, jolloin suurin osa tilanteista hoituu ilman hoitajan fyysistä läsnäoloa”, Herranen selittää.
Suomen sairaaloissa nopeasti yleistynyt ratkaisu vähentää Herrasen mukaan vaaratilanteita, säästää hoitajien työaikaa ja synnyttää yhteiskunnallisia säästöjä.
”Järjestelmä on esimerkki siitä, miten turvajärjestelmät muuttuvat perinteisistä estävistä ja jälkivalvottavista security-pohjaisista järjestelmistä ennakoiviksi safety-tyyppiksiksi järjestelmiksi, jotka lisäävät yhteiskunnan sujuvuutta ja vähentävät ylimääräistä työtä ja rahankulutusta”, Herranen sanoo.
Vaikka dataa halutaan lisää, kiinteistöissä fyysisten järjestelmien määrä vähenee ja laitteiden koko pienenee. Tämä tarkoittaa Herrasen mukaan sitä, että lakisääteisiin järjestelmiin – eli palo- ja turvavalojärjestelmiin – integroidaan yhä enemmän dataa kerääviä sensoreita. Sama järjestelmä voi kerätä tietoa vaikkapa ihmisten tai esineiden liikkeistä, kiinteistön kosteudesta, pienhiukkasista, valaistuksesta ja CO2-pitoisuudesta.
Herranen näkee liikkumisen suhteen tapahtuvan saman muutoksen kuin kännykän käytössä. Kamera tunnistaa pian kiinteistön käyttäjät niin, ettei ovilla tarvitse näyttää tunnistinta tai näpytellä koodeja. Liikkuminen muuttuu sujuvammaksi niissä paikoissa ja tiloissa, joihin ihmisillä on pääsyoikeus.
”Tämä tarkoittaa sitä, että raja perinteisen, jälkikontrolloidun fyysisen turvallisuuden ja näkymättömän, ennaltaehkäisevän tietoturvallisuuden välillä hälvenee”, Herranen sanoo.
Herranen näkee uudenlaisten globaalien uhkien luovan tarvetta yhä reaktiivisemmille turvajärjestelmille.
”Uudenlaiset uhkatekijät, kuten jengirikollisuus, terrorismi, kouluampumiset ja isot tuli- ja maastopalot luovat tarvetta suurten ihmismassojen ohjaamiselle erilaisissa hätätilanteissa. Tarvitaan järjestelmiä, jotka reagoivat kriisi- ja ongelmatilanteisiin adaptiivisesti eli pystyvät vaihtamaan opastuksen suuntaa muuttuvissa tilanteissa.”
Herranen ennustaa myös ääniohjauksen suosion kasvavan.
”Nuoret käyttävät Siriä jo sujuvasti ja uusimmissa autoissa voi jo tehdä säätöjä äänikomennoilla. Voi olla, että pian navigaattori heijastaa reittinäkymän ääniohjauksella etulasiin tai aurinkolaseihin, niin ettei kuljettajan tarvitse irrottaa katsetta tiestä”, Herranen ennustaa.
Keinoäly avaa uudenlaisia mahdollisuuksia myös järjestelmien asentamiseen ja huoltoon.
”Alan parhaimpien insinöörien asiantuntemus saadaan hetkessä käyttöön, vaikka toiselle puolelle maapalloa, kun asentaja voi tehdä säätöjä asiantuntijan tai keinoälyn antamassa virtuaaliopastuksessa”, Herranen sanoo.
Liiketoimintajohtajan mukaan kehityksen varjopuoli on kasvava huoli yksityisyydensuojasta.
”Tuotekehitys on jatkuvaa tasapainoilua iso veli valvoo -kokemuksen ja uudenlaisten hyötyjen välillä. Jos haluaa olla alalla luotettava toimija, jokaisen uuden järjestelmän on oltava riskitön ja täytettävä tarkasti lain vaatimukset. Jos vääränlaista tietoa valuu ulos, koko bisnes on vaakalaudalla.”
Myös asiakkaiden kasvavat ympäristövastuuvaatimukset muokkaavat markkinaa.
”Asiakkaat suosivat jo nyt niitä valmistajia, jotka tietävät järjestelmiensä hiilijalanjäljen. Asiakkaat ovat heränneet myös siihen, miten merkittävästi järjestelmien energiatehokkuudella ja elinkaaren pituudella voidaan vaikuttaa kokonaiskustannuksiin.”
Vaikka alan toimijat kehittävät vastuullisuuttaan, lainsäädännön puolelta muutokset ovat hitaita. Herranen nostaa esimerkiksi kiinteistöjen poistumistievalot, joiden on lain mukaan oltava päällä läpi vuorokauden.
”Olemme pyrkineet ajamaan läpi muutosta, ettei valojen tarvitsisi palaa niissä kiinteistöissä, jotka älyjärjestelmät toteavat tyhjiksi. Energiansäästö olisi koko Suomen kiinteistökannan osalta hyvin merkittävä”, Herranen sanoo.
Alan kehitys suosii Herrasen mukaan toimijoita, jotka panostavat vastuulliseen ja ketterään tuotekehitykseen ja ovat lähellä asiakkaita.
”Vaikka vastuullinen tuotekehitys on haastavaa ja kotimainen tuotanto kalliimpaa, niiden tuoma hyöty muuttuu nopeasti kilpailueduksi. Monet asiakkaat arvostavat nykypäivän konfliktiherkässä toimintaympäristössä luotettavaa kotimaista toimijaa ja kun tuotanto ja palvelut ovat lähellä asiakasta, myös logistiikan ja tuotannon päästöt ovat pienemmät.”
Herranen uskoo, että tulevaisuudessa myös osaamisen kokonaisvaltaisuus korostuu. Tahot, jotka tuntevat laaja-alaisesti asiakkaan ympäristön, alan tarjooman ja tulevaisuuden tarpeet, voivat auttaa asiakkaita rakentamaan valmistajariippumattomia järjestelmäkokonaisuuksia ja luomaan toimialakohtaisia kaupallisia innovaatioita.
”Alan kehityksessä avainsanat ovat avoimuus, skaalautuvuus ja luotettavuus. Se, joka pyrkii rajaamaan integraatiohyötyjä vain omien asiakkaidensa käyttöön tai tinkii vastuullisuusvaatimuksista, tippunee kilpailusta nopeasti pois”, Herranen sanoo.
Tuote: Turvavalaistus
Tuote: Valaistus ja valonohjaus