1960-luvun lopussa valmistunut Helsingin kaupunginteatteri on läpikäynyt 67 miljoonaa euroa maksaneen peruskorjauksen. Talotekniikka vei remontin kustannuksista 30 prosenttia, teatteritekniikka 15.
Rakennuttajakonsultti Juha Sarakorpi Saraco D&M Oy:stä sanoo, että rakennuksen muoto ja hyvin erikoiset talotekniikkaratkaisut tekivät siitä korjauskohteena ainutlaatuisen.
– Kun projekti alkoi, rakennus ei vielä ollut suojeltu. Projektin kuluessa tehtiin suojelun määrittelevä asemakaava. Kaupunginmuseo oli tässä ja muissa työvaiheissa aktiivisesti mukana, Sarakorpi kertoo.
Kohde on esitelty Projektiuutiset 3/2017 -lehdessä. Lue koko artikkeli tästä.
Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja tarkoin suojellun Helsingin Kaupunginteatterin saneerauksessa osa turvavalotekniikasta integroitiin olemassa oleviin valaistusratkaisuihin. Tämän mahdollisti osoitteellinen Neptolux-järjestelmä, joka voidaan kaapeloida huomaamattomasti ja helposti ahtaisiinkin rakenteisiin.
Saneeraus oli kokoluokaltaan juhlava: rakennuksen bruttopinta-ala on 28 000 m2, rakennuskuutioita on 150 000 ja kerroksia on rakennuksen eri osissa neljästä kahdeksaan. Kokonaiskustannusarvio oli 65 miljoonaa euroa. Viiden turvavalokeskuksen kautta ohjattavia opaste- ja turvavaloja asennettiin yhteensä 760.
– Kaupunginteatteriin asennettu laaja Neptolux-järjestelmä soveltuu erinomaisesti tämän kokoluokan ratkaisuihin. Siinä jokainen turvavalaisin on varustettu yksikköälyllä ja -akulla. Jos syntyy sähkökatkos, tai väyläkaapelointi vaurioituu, valaisimet syttyvät ja valaisevat oman akkunsa varassa. Tämä mahdollistaa järjestelmän kaapeloimisen klm(a)-kaapelilla raskaan palonkestävän kaapeloinnin sijaan, kuvaa Hedengren Securityn asiakaspäällikkö Tomi Pylkkänen.
Tuote: Valaistus ja valonohjaus