Hernesaaren alue on entinen teollisuusalue Helsingin meren rannalla, joka rakennetaan asuinalueeksi. Alueelle kehitetään uutta käyttöä jo nyt odottaessa tulevaa muutosta. Perinteisestä saunasta on kehittynyt helppo aaltoileva rakennus, joka on enemmän osa tulevaa rannikkopuiston maisemaa kuin perinteinen rakennus. Mielenkiintoiset näkymät avautuvat kaupungin keskustaan ja jopa avomerelle puisten lamellien välissä. Koko rakennus muodostaa myös valtavan ulko -auditorion merellä tapahtuvalle toiminnalle. Löyly tarjoaa ulkomaisille vierailijoille julkisen saunakokemuksen ympäri vuoden - pakollinen vieraillessasi Suomessa.
Arkkitehtoninen ajatus on yksinkertainen: lämpimät tilat sijaitsevat mustassa suorakulmaisessa laatikossa, jota peittää vapaamuotoinen puinen ”hulmu”. Lämpökäsitellystä männystä tehty veistoksellinen rakenne ei ole koriste, vaan sillä on useita eri tehtäviä. Upeat näköalat haluttiin hyödyntää maksimaalisesti suurin ikkunapinnoin. Hulmu toimii kuin sälekaihdin ja tarjoaa näkösuojaa saunoilla, mutta ei peitä merinäköalaa sisältä ulos. Hulmu suojaa sisätiloja auringon lämpökuormalta, mikä vähentää tilojen jäähdytystarvetta. Puusäleikkö suojaa rakennusta ankaralta ilmastolta. Lämpimän rakennusmassan ja hulmun väliin jää suojaisia ulkotiloja, joissa vilvoitella saunomisen lomassa. Hulmun poimut toimivat istuskelupaikkana ja rajaavat suojaansa pienimittakaavaisia ulkotiloja.
Rakennetta pitkin voi kiivetä katto- ja näköalaterassille tai laskeutua mereen uimaan. Löylystä muodostuu suuri ulkoilmakatsomo, josta voi seurata tulevan meriurheilukeskuksen purjehduskisoja lahdella. Hulmu koostuu noin neljästätuhannesta osasta, jotka mallinnettiin ja leikattiin yksilölliseen muotoonsa puusepän pajalla tietokoneavusteisesti. Suuri puinen terassi on porrastettu merelle näkymien maksimoimiseksi ja se ulottuu pitkälle veden päälle, jolloin aaltojen äänet kuuluvat jalkojen alta.
Rakennus jakaantuu kahteen osaan: saunoihin ja ravintolaan. Yleisötilat ja saunat avautuvat merelle kiinnostavien kaupunki- ja merimaisemien suuntaan. Eri toiminnot on ryhmitelty tiloiksi tilassa ja umpinaisten tilojen väliin jää avointa tilaa. Monimuotoisessa tilasarjassa kuljettaessa tilaryhmien väliin rajautuu vaihtelevia ja yllätyksellisiä näkymiä. Pääsisäänkäynnistä astutaan avaraan ja valoisaan ravintolasaliin. Sieltä hämärä saunapolku johtaa vastaanottotiskille, josta saa pukukaapin avaimen, pyyhkeen ja pefletin. Puku- ja suihkuhuoneet ovat erikseen miehille ja naisille. Musta nahkaverho ovella viestii, että ollaan astumassa tilaan, jossa pidetään uimapukua päällä. Miehet ja naiset saunovat yhdessä, sillä alasti saunominen on monille ulkomaisille vieraille mahdoton ajatus. Halusimme kehittää perinteistä saunakulttuuria niin, että yhdessä saunominen on mahdollista sukupuolesta riippumatta.
Suunnitteluvaiheessa rakennuksen energiankäyttö simuloitiin, jolloin suunnitteluratkaisuja voitiin optimoida. Rakennus lämmitetään Ilmattaren kotimaisella tuulisähköllä, jolloin samalla tuetaan myös puhtaan ja uuden tuulivoiman rakentamista suomeen. Näin ravintolan energiankäyttö on kaikkein kestävintä ja täyttää myös lisäisyys-kriteerit.
Rakennus sai ensimmäisenä suomalaisena ja toisena pohjoismaalaisena rakennuksena FSC-sertifikaatin, mikä tarkoittaa että kaikki puutavara tulee kestävästi hoidetuista metsistä. Ravintola tarjoilee luomuruokaa ja vain kestävästi pyydettyä kalaa.
Rakennustyyppi Yleinen sauna ja ravintola
Kuva: kuvio.com
Teksti: Löyly Helsinki ja Avanto Arkkitehdit
Jaa realiaikainen kuva tai livevideo sidosryhmillesi ja yleisöllesi ja markkinoi huikeilla timelapse-videoilla.
Löylyä kuvattiin kahdella kameralla, kuva oli yleisön saatavilla julkisena ja antoi yleisölle mahdollisuuden seurata uniikin rakennuksen rakentamista. Löylystä tehty video on Raksakameran YouTube-kanavan suosituimpia videoita. Katso video:
Tuote: Raksakamera rakennuttajalle
Tuote: Raksakamera rakennuttajalle
Tuote: Raksakamera Urakoitsijalle