Idea Sibelius-Akatemian, Radion Sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin yhteisistä tiloista tuli esiin 1990-luvun alussa. Virallisena alkusysäyksenä moni pitää opetusministeriön asettamaa työryhmää, joka laati ehdotuksen Töölönlahden alueelle sijoittuvien toimitilojen ja konserttisalin tilaohjelmaksi.
Musiikkitalotyöryhmän ehdotukseen sisältyi myös näkemys hallintomallista sekä rahoitus- ja omistusjärjestelyistä. Hanketta lähdettiin kehittämään Sibelius-Akatemian, Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin yhteistyönä. Myöhemmin Musiikkitalon omistuksessa päädyttiin kiinteistöyhtiömalliin: Senaatti-kiinteistöt omistaa talosta noin 48 %, ja Helsingin kaupunki sekä Yleisradio omistavat kumpikin noin 26 %.
Musiikkitalon johtaja, ja Musiikkitalon säätiön asiamies, Helena Hiilivirta kertoo, että talon toimintaidea on avoimuus.
- Samojen seinien sisällä kohtaavat yleisö, monien erilaisten musiikkityylien ammattilaiset, sekä opiskelijat ja harrastajat. Talo tulee olemaan elävä osa Helsingin kaupunkikeskustaa monipuolisuutensa ansiosta.
Kohde on esitelty Projektiuutiset 4/2011 lehdessä. Lue esittely täältä.
Tästä se alkoi! Raksakamera sai alkunsa, kun asiakkaanamme ollut Musiikkitalon työmaa hankki web-kameran ja kuvat piti saada talteen arkistointia ja timelapse-videota varten. Katso klassinen video:
Oras-älyhanat olivat selvä valinta Musiikkitaloon, jossa korkea laatu, hygieniataso ja helppokäyttöisyys ovat avainkriteerejä. Oras Cubista -sarjan hanat vastasivat myös esteettisyydellään Musiikkitalon sisustuksellisia vaatimuksia.
Helsingin Töölönlahdelle nousseessa Musiikkitalossa ovia on 1600. Lukitusjärjestelmän ja door opening -ratkaisun suunnittelu oli haaste, jota Abloy lähti ratkaisemaan.
Musiikkitalon 38 600 neliömetriä jakautuvat kahdeksaan kerrokseen, joista neljä on maan alla. Projekti oli vaativa kaikille siihen osallistuneille toimittajille, myös Abloylle. Lukitusjärjestelmän suunnittelu oli valtava työ, sillä rakennuksessa on 1600 ovea, joista 400:aan liittyy kulunhallintajärjestelmä. Ovet olivat kooltaan erilaisia, korkein viiden metrin korkuinen.
Rakennustyöt alkoivat toukokuussa 2006 ja valmis Musiikkitalo avasi ovensa elokuussa 2011. Arkkitehtien suunnitellessa ovia vuonna 2007 Abloyn piiripäällikkö Marko Pietikäinen aloitti työskentelyn arkkitehtitoimistolla Turussa. Suunnittelun edetessä vastuun rakennuksen lukitusjärjestelmästä ja door opening solutionista otti Abloyn projektimyyntipäällikkö Riitta Nikander-Koivula. Lukitusjärjestelmän suunnittelusta vastasi Abloyn projektimyyntipäällikkö Noora Piiroinen ja lukitusjärjestelmän asennuksesta Turvaykköset Oy, Abloy-valtuutettu lukkoliike. Kiitos sujuvan yhteistyön ja jokaisen osapuolen rautaisen osaamisen, projekti oli menestys.
- Projekti oli haastava ja se toteutettiin tiukalla aikataululla”, kertoo Markus Savolainen Turvaykkösiltä ja jatkaa:
- Yhteistyö pääurakoitsijan, alihankkijoiden ja arkkitehtien välillä sujui erittäin hyvin kaikista lukitusjärjestelmän näkökulmista tarkasteltuna.
Palveluvalikoimamme kattaa kiinteistön koko elinkaaren ja kaikki talotekniset järjestelmät.
Tästä se alkoi! Raksakamera sai alkunsa, kun asiakkaanamme ollut Musiikkitalon työmaa hankki web-kameran ja ...
Oras-älyhanat olivat selvä valinta Musiikkitaloon, jossa korkea laatu, hygieniataso ja helppokäyttöisyys ov ...
Rakennusten eristysratkaisut sisältävät palamattomasta PAROC-kivivillasta valmistettuja tuotteita lämmön-, ään ...
Nordic Green -kuparin pinnassa on valmiiksi vihreää patinaa, joka kehittyisi luonnollisesti ajan myötä ulkoilm ...
Hyvä valaistus vähentää terveysongelmien riskiä, parantaa turvallisuutta ja lisää tuottavuutta. Hyvä valaistus ...
Ulkoseinän kantavat lämpörangat soveltuvat elementtituotantoon sekä pre cut toimituksiin työmaalle.