Miten valita vedenmittausjärjestelmä?

Päivämäärä: 9.4.2021

Vedenmittausjärjestelmän valintaan kannattaa paneutua, sillä tehdyn päätöksen taloudelliset vaikutukset näkyvät vuosia taloyhtiön ja asukkaiden pussissa joko ylimääräisinä menoina tai pääomalle voittoa tuottavana energiasijoituksena. Onnistuneesti valittu vedenmittausjärjestelmä on energiainvestointi, joka alkaa tuottaa jo muutamassa vuodessa. Järjestelmän todellinen hinta on todellakin eri asia kuin laitteiston ja asennuksen kertakustannus.

1. Vedenkulutuslukema

Onko kulutuslukema tutkitusti tarkka ja reaaliaikainen? Lain mukaan valmistajan vastuulla on se, että mittari täyttää mittauslaitedirektiivin vaatimukset ennen käyttöönottoa. Ajantasainen mittaus vähentää kulutusta tehokkaimmin: tapoja on helppo muuttaa, kun omat valinnat konkretisoituvat numeroiksi. Se myös mahdollistaa vikojen ja vuotojen paikantamisen ja auttaa asukasta varmistamaan oman mittarinsa toimivuuden.

2. Vesimittarien lukeminen

Ovatko vesimittarit aidosti etäluettavia ja vai vaatiiko lukeminen työvoimaa? Kuinka usein mittarit luetaan vai onko asukkaalla tai isännöitsijällä aina pääsy viimeisimpiin tietoihin? Energiatehokkuusdirektiivi edellyttää, että asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle, vuokralaiselle sekä asumisoikeuden haltijalle olisi vedestä perittävän korvauksen perinnän yhteydessä annettava tiedot laskutuksen perusteena olevasta veden mitatusta kulutuksesta ja muista laskutuksen määräytymisen perusteista. Kun vedenmittausdata on saatavissa helposti pilvipalvelun, huoneistonäytön tai mobiilisovelluksen kautta, säästävät niin asukas, isännöitsijä ja taloyhtiö aikaa ja rahaa.

3. Vesimittarien huolto

Osa valmistajista ilmoittaa käyttöiän vuosissa, osa litroissa, ja osa kertoo järjestelmän olevan huoltovapaa. Selvitä, mitä tämä käytännössä tarkoittaisi sinun taloyhtiössäsi. Entä kuinka huolto tehdään: pitääkö kaikki mittarit vaihtaa säännöllisesti vai onnistuuko huolto tarvittaessa ja yksittäiset osat vaihtamalla?

4. Vedenmittausjärjestelmän automatisoidut ominaisuudet

Automatisoidut ominaisuudet synnyttävät sekä suoria että välillisiä säästöjä. Automatisoidut ominaisuudet tekevät vedenmittausjärjestelmästä helpon ja turvallisen: vuotohälytysten yhdistyminen suoraan huoltoyhtiölle, vikailmoitukset, datan kerääntyminen ja vesilaskutus ovat esimerkkejä älykkään järjestelmän hyödyistä. Huoneistokohtainen vedenmittaus on ainoa oikeudenmukainen tapa hoitaa vesilaskutusta. Se on myös ainoa tapa, jolla asukkaat ja omistajat saavat vedenmittausjärjestelmään sijoittamansa rahan poikimaan.

5. Vedenmittausjärjestelmän käyttöönottotarkastus

Lain mukaan valmistajan vastuulla on vain se, että mittari täyttää vaatimukset ennen käyttöönottoa ja asennusohje on asianmukainen. Ota selvää, kuuluuko toimitukseesi laadun ja toimivuuden varmistava käyttöönottotarkastus.

Suomen johtava vedenkulutustiedon asiantuntija Verto kokosi avuksesi Vedenmittausjärjestelmän ostajan oppaan. Vedenmittausjärjestelmän ostajan oppaassa on kuusi aihealuetta: hinta, teknologia, asennus, vedenmittausdata, taloyhtiön strategia ja palvelun tarjoaja. Kattava ja selkeä opas auttaa huomioimaan kaikki elinkaarikustannukseen ja käyttömukavuuteen vaikuttavat näkökulmat.

Lataa maksuton Ostajan opas 

Referenssihankkeet Smartvatten Oy

Ulvilantie 29 As Oy linjasaneeraus

Ulvilantie 29 As Oy linjasaneeraus

Sisp. korjaus | Helsinki | Ei tiedossa

As Oy Ulvilantie 29 perustettiin vuonna 1957 sen ajan suurinmpana arvalainoit...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje