Metalli ja kivivilla hyötykäyttöön Parocin ja Lassila&Tikanojan yhteistyöllä

Päivämäärä: 27.1.2014

Energiatehokkaiden eristeratkaisujen valmistaja Paroc sekä Lassila & Tikanoja ovat solmineet sandwich-elementtien kierrätystä koskevan yhteistyösopimuksen. Valtakunnallinen sopimus koskee Parocin tehdasta Paraisilla sekä kaikkia rakennustyömaita Suomessa. Uusi käytäntö on Suomessa ensimmäinen osa Paroc Rewool -kierrätyskonseptia, jota tullaan laajentamaan koskemaan myös muita Parocin tuotteita vuoden 2014 aikana.

Kestävä kehitys on tärkeä osa Parocin omaa toimintaa ja kaikkea toimintaa ohjaa tavoite mahdollisimman pienestä energiankulutuksesta, pienistä päästöistä ja tehokkaasta luonnonvarojen hyödyntämisestä. Ruotsissa on Paroc Rewool-kierrätyskonsepti otettu käyttöön jo muutamia vuosia sitten ja siihen on toistaiseksi kuulunut eristelevyjen kierrätys työmailta.

Liike-, teollisuus- ja toimistorakennusten sekä julkisten rakennusten julkisivuissa, väliseinissä ja sisäkatoissa käytetään usein teräspintaisia, kivivillaa sisältäviä sandwich-elementtejä ja näiden hukkapalojen määrä minimoidaan jo Parocin tehtaalla mitoittamalla elementit tilauksen mukaan. Kuitenkin esimerkiksi ikkunoiden ja ovien loveukset tehdään työmaalla, jolloin ylijäämäpaloilta ei täysin voi välttyä.

Metalli uusioraaka-aineeksi, villa hyötykäyttöön.

Parocin tehtaalla elementtien ylijäämäpaloista on jo aiemminkin eroteltu villa ja metalli toisistaan, mutta asiakkaiden työmaiden jätepalat ovat menneet sellaisenaan kaatopaikalle. Nyt työmaiden ylijäämäpalat saadaan toimitettua hyötykäyttöön, kun L&T kuljettaa ne omille tai yhteistyökumppaneidensa laitoksille, joissa palat murskataan. Murskasta erotellaan magneettien avulla metalli, joka toimitetaan teollisuudelle uusioraaka-aineeksi. Eroteltu villa prosessoidaan laitoksilla, jossa se ohjautuu joko puhallusvillaksi tai polttolaitokselle toimitettavan materiaalin joukkoon. ”L&T pystyy hoitamaan elementtipalojen keräilyn koko Suomessa ja lisäksi heillä on kattava laitos- sekä yhteistyökumppaniverkosto materiaalien kierrättämiseen ja hyödyntämiseen”, Parocin tuotepäällikkö Niklas Karlsson valottaa yhteistyösopimuksen taustoja.

Raportoinnin avulla materiaalitehokkuus paranee

L&T:n Ympäristönetti-raportointijärjestelmän avulla Paroc pystyy vastaisuudessa seuraamaan työmailla syntyvien hukkapalojen määrää aiempaa tehokkaammin ja kehittämään omaa toimintaansa entisestään. ”Asiakkaidemme materiaalitehokkuusvaatimukset kiristyvät, joten haluamme tarjota elementeillemme kierrätysmahdollisuuden”, kertoo Niklas Karlsson ja toteaa, että kierrättäminen on taloudellisin ja vastuullisin tapa hukkapalojen käsittelemiseksi.

Pilotti Tikkurilassa

Työmaayhteistyö on aloitettu Tikkurilan uuden asemakeskuksen, DIXI:n työmaalla, jonne Paroc toimittaa elementtejä kaikkiaan yli 7000 neliötä. ”Me haluamme auttaa Parocia ja heidän asiakkaitaan kehittämään elementtien kierrätystä. Pilottikohteen kautta luomme toimintamallin, jonka voimme jalkauttaa kaikille työmaille. Näin rakennamme yhdessä tehokasta kierrätysyhteiskuntaa”, toteaa L&T:n myyntipäällikkö Tommi Tupala.

Lisätietoja:

Tuotepäällikkö Niklas Karlsson, Paroc Panel System Oy Ab, puh. 040 706 2887, [email protected]
Myyntipäällikkö Tommi Tupala, L&T, puh. 050 366 3141, [email protected]

Referenssihankkeet Paroc Oy Ab

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Olympiastadionin uudistaminen Helsingissä

Ulkp. korjaus | Helsinki | 262 milj. €

Vuonna 1938 rakennetun Olympiastadionin peruskorjaus ja uudistaminen. Kokon...

Kupittaan jäähalli

Kupittaan jäähalli

Turku

Turussa sijaitsevassa Kupittaan jääurheilukeskuksessa on kaksi jäähallia, j...

Metropolian Myllypuron kampus

Metropolian Myllypuron kampus

Uudisrakennus | Helsinki | Ei tiedossa

Koko Metropolia Ammattikorkeakoulun toimintaa koskeva kampusuudistus on käynn...

Länsiterminaali

Länsiterminaali

Uudisrakennus | Helsinki | 45,00 milj €

Länsiterminaali on Helsingissä vasta toinen varta vasten laivaterminaaliksi s...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje