Päivämäärä: 23.1.2023
Mielikuvissa vihreys ja kestävyys kulkevat usein käsi kädessä, mutta pitääkö se todella paikkansa? InnoGreen haluaa uudistaa viheralaa ja löytää entistä kestävämpiä vihersisustusratkaisuja, luontoa ja ihmisiä kunnioittaen. Ensimmäinen askel oli kotimaisten Koivu-ruukkujen tuotanto. Nyt yritys luopuu silkkikasvien, eli muovikasvien, myynnistä ja tuo valikoimiinsa stabiloidut kasvit.
“Kotimainen ruukkutuotanto ja muovikasveista luopuminen ovat meille sekä asiakkaillemme merkittäviä askeleita kohti vastuullisempaa vihersisustamista. Haluamme omalta osaltamme olla vähentämässä viheralan muovin käyttöä sekä lisätä luontoa, ympäristöä ja ihmisiä kunnioittavia, kestävämpiä vaihtoehtoja. Vastuullisuusasioissa ei mielestämme voi tulla valmiiksi. Aina voidaan löytää entistä parempia ratkaisuja ”, kertoo InnoGreenin tutkimus- ja tuotekehitystiimin vetäjä Mikko Sonninen.
Uusien innovaatioiden kehittämisen lisäksi InnoGreen jatkaa sademetsien suojelua yhteistyössä World Land Trustin kanssa. InnoGreen suojelee sademetsää 1000 neliömetriä jokaista myytyä kasviseinäneliömetriä kohden ja asiakas saa tästä virallisen sertifikaatin. Vuoden 2022 loppuun mennessä viherseinien avulla oli suojeltu jo 1 600 000 neliötä sademetsää ja määrä sen kuin kasvaa.
Tekokasveja hyödynnetään niin sanotusti haastavissa tiloissa, joissa esimerkiksi valoa ja vettä ei ole tarjolla riittävästi eläville kasveille tai elävien kasvien huoltaminen olisi merkittävä turvallisuusriski. InnoGreenillä niiden myynnin koettiin kuitenkin olevan ristiriidassa yrityksen arvojen kanssa. Lopulta kypsyi päätös luopua silkki- eli muovikasveista 1.1.2023 alkaen.
“Silkkikasvien myynti ei ole koskaan ollut toimintamme ytimessä ja lopulta päätös luopua tekokasvien myynnistä oli helppo. Tekokasvit ovat tietynlaisissa tiloissa olleet perusteltu valinta, mutta niiden myyminen ei kuitenkaan ole ollut täysin arvojemme mukaista ja vastuullista. On aika ottaa askel kohti kestävämpää vihersisustamista”, Sonninen kuvailee päätöksen syitä.
InnoGreen aloitti jo keväällä 2022 tuotekehityksen uusille ratkaisuille silkkikasvien tilalle. Katse kääntyi stabiloituihin kasveihin. Stabiloiduilla kasveilla tarkoitetaan preservoituja, eli ikään kuin säilöttyjä, kasveja. Stabiloinnissa hyödynnetään glyseriiniä, ja käsittelystä huolimatta kasvit ovat kierrätettäviä ja biohajoavia. Stabiloitujen kasvien suosio onkin nousussa Euroopassa. Tällä hetkellä InnoGreen on testannut menetelmää trooppisilla kasveilla ja tutkimustyötä jatketaan sekä menetelmää testataan mahdollisimman monenlaisiin kasveihin. InnoGreenin valikoimissa on heti saatavilla Euroopassa tuotettuja stabiloituja kasveja. Valikoimaa täydennetään tulevaisuudessa, kun InnoGreenin oma tutkimustyö etenee.
Stabilointi tuo ennen kaikkea uusia mahdollisuuksia ja monipuolistaa vihersisustuksessa käytettävissä olevaa kasvivalikoimaa. Koska kotimaisuus kiinnostaa ja monen silmää miellyttää pohjoismainen luonto, tulevaisuudessa saadaan myös mahdollisesti tuotua kotimaisia kasveja, kuten havupuita ja varpuja, stabiloinnin avulla osaksi sisätilojen vihersisustusta. Stabiloitua sammalta on käytetty jo useita vuosia näyttävissä viherkokonaisuuksissa. Mikä parasta, stabiloidut kasvit ja sammaleet säilyvät muodossaan ja aidon värisinä jopa vuosikymmeniä. Lisäksi ne itsessään eivät kaipaa huoltoa. Toisaalta joskus esimerkiksi julkisissa tiloissa olevat pehmeännäköiset kokonaisuudet houkuttelevat uteliaimmat kosketusetäisyydelle, minkä vuoksi stabiloidutkin elementit vaativat toisinaan paikkausta.
Vihersisustuksen hiilijalanjälki ei rajoitu vain itse kasveihin, vaan siihen vaikuttavat myös muut tekijät, kuten esimerkiksi valitut ruukut. InnoGreenin vihersisustuksen palvelut on rakennettu mahdollisimman kestävälle pohjalle, mutta ollakseen aidosti ja rohkeasti vastuullinen toimija, halusi yritys viedä kestävyysajattelun vielä pidemmälle.
Vuonna 2021 huomio kääntyi rahtikriisin toimitusvaikeuksien vuoksi ruukkuihin, joista valtaosa valmistetaan Kaukoidässä. Samalla todettiin se hankala totuus, ettei useimpien markkinoilla olevien ruukkujen valmistusolosuhteista tai -ketjuista ole varmuutta, puhumattakaan matkasta, jonka ruukut taittavat suomalaisen yrityksen tiloihin. Tahtotila tarjota parempaa sai aikaan kipinän suunnitella oma ruukkusarja. Tuotekehityksen myötä syntyi Koivu-ruukkusarja, joka lanseerattiin keväällä 2022.
Koivu-ruukut valmistetaan Suomessa, suomalaisesta puusta ja ne valmistuvat taitavan nastolalaisen puuartesaanin käsityönä. Tuomalla työn Suomeen ja hyödyntämällä kotimaisia raaka-aineita, pystyttiin eliminoimaan tuotantoketjusta kestävää kehitystä tukemattomia vaiheita. Samalla saatiin suomalainen osaaminen hyötykäyttöön. Lisäksi Koivu-ruukkuja inspiroivat kotimainen muotoilu, kuten Alvar Aalto ja Artek, jotta voidaan luoda ajaton ja kestävä ilme, joka sopii monenlaiseen tilaan ja käyttötarkoitukseen eikä ruukkuja tarvitse vaihtaa muodin mukana.
Suomalaisia raaka-aineita ja osaamista hyödynnetään InnoGreenillä niin paljon kuin on mahdollista. Yrityksen valikoimista löytyy esimerkiksi ainoa täysin Suomessa valmistettu viherseinä. Osana vastuullisuutta onkin suomalaisen työn tukeminen.
Tutustu InnoGreenin palveluihin ja tutkimustyöhön: innogreen.fi