Kiinteistön energiatehokkuus parani peruskorjauksen jälkeen myös valaistuksen osalta huomattavasti, kun valaistusta ohjataan nyt sekä käytävillä, että työhuoneissa BEG Luxomatin tunnistimilla.
Asemakaavalla suojeltu kiinteistö kuuluu Vantaan kulttuurihistoriallisesti tärkeiden rakennusten joukkoon. Yli viisikymmentä vuotta vanhaa kiinteistöä ei valmistumisensa jälkeen oltu juurikaan korjattu ennen peruskorjausta.
Tunnistimiksi kaupungintalon käytäville valittiin BEG Luxomatin PD2-M-DIM -tunnistimet, joilla valaistusta ohjataan himmennystekniikalla. Se onkin paras tapa ohjata käytävien valaistusta.
Kun käytävästä poistutaan, tunnistin ajaa lamppuvirran lyhyen ajan päästä (1 – 2 minuutta) 20 prosentin tasolle. Tällä ”hehkulla” valaisimia voidaan pitää esimerkiksi 30 minuuttia, jonka jälkeen valaisimet sammuvat kokonaan, jos tunnistin ei havaitse liikettä. Valaisimet pääsevät nousemaan himmennykseltä ylös, kun käytävässä jälleen liikutaan. Ohjaustapa ei kuluta liitäntälatteita, eikä loistelamppujen katodeja ja säästää tietenkin myös energiaa.
Jokaiseen työhuoneeseen asennettiin BEG Luxomatin PD3-tunnistimet, joilla ohjataan valot päälle ja pois. Kun huoneessa ei ole ketään, valot sammuvat kokonaan tietyn viiveen jälkeen ja syttyvät jälleen, kun tilaan astutaan.
Teksti: Seija Ijäs-Laamanen. Kuvat: Kari Erkkilä. Tiivistelmä Nylund-asiakaslehden kesäkuun 2013 numerossa julkaistusta artikkelista.