Totuus esille valesokkelista – oululaisen omakotitalon onnistunut sokkelikorjaus

Päivämäärä: 13.9.2021

Valesokkelin korjauksessa kohteeseen parhaiten sopivat menetelmät ja tuotteet löytyvät suunnittelijan, urakoitsijan, valvojan ja materiaalintoimittajan yhteistyöllä. Näin kävi myös Oulussa, kun omakotitaloa saneerattiin vesivahingon jälkeen.

Oulun Rajakylässä sijaitsevassa 1970-luvun omakotitalossa tapahtui viime vuonna laaja vesivahinko, joka vaurioitti myös talon seinärakenteita ja perustuksia.

Suunnittelija Jaakko Salmela Entavision Oy:sta ja toimitusjohtaja Jari Eskola JES Saneeraus Oy:sta kertovat, että valesokkelin korjausoperaatio alkoi tarkoilla kartoitus- ja kuntotutkimuksilla.

”Näiden avulla selvisi, että valesokkelin vauriot olivat laajemmat kuin mitä alustavat kartoitukset olivat paljastaneet. Kävi ilmi, että sokkelissa oli myös vuosien varrella syntyneitä vaurioita. Se oli tarpeen kengittää kokonaan talon yhdeltä sivustalta”, Salmela selvittää.

Hän lisää, että aina kun kohdetta tutkitaan, se kannattaa tehdä perusteellisesti. 

”Harvoin käy niin, että kohteesta tiedetään liikaa.”


Tarkkoja suunnitelmia, valvontaa ja käytännön kokemusta

Kun tutkimusten perusteella tiedettiin, mihin korjaukset rajataan, Salmela laati yhdessä Eskolan kanssa. purku- ja korjaussuunnitelman, Entavision valvoi myös suunnitelmien toteutumista työmaalla.

”Työmaalla on tärkeä käydä yhdessä läpi yksityiskohtia. Urakoitsijalla on paljon käytännön kokemusta siitä, miten korjaukset voisi olla järkevintä tehdä ja mitä tuotteita voitaisiin käyttää”, Salmela huomauttaa.

He nostavat esiin myös yhteistyön materiaalintoimittajan kanssa.

”Kiillolta on aina löytynyt sokkelikorjauksiin hyvät tuotteet, mitä menetelmiä sitten onkin päätetty käyttää. Kiillolta saa tarvittaessa myös tukea ja opastusta tuotteiden käytöstä”, Eskola huomauttaa.


Tolppakenkiä tukemaan

Oululaisessa omakotitalossa seinän alaosien puurakenteet ja eristeet – kaikki orgaaninen materiaali – purettiin laajasti. 

”Tämän jälkeen vuorossa oli kengitys, eli betonijalustalle asennettiin ruostumattomasta teräksestä valmistetut tolppakengät tukemaan kantavia seinärakenteita”, Eskola kertoo. 

Sokkelin pinnat tiivistettiin Kiilto Airblock Fiberillä, rakenne eristettiin sisäpuolelta uretaanilevyillä ja täytettiin Kiilto EPS Light DF massalla. Valun kuivuttua, sen päältä jatkettiin uutta seinärakennetta.  
 

Ennakointi tärkeää

 Oulussa valesokkeli korjattiin akuutin hätätilanteen jälkeen. Se tavallisempi tarina on, että valesokkeli, jossa ulkoseinän puurunko on yleensä lähellä maanpinnan tasoa tai sen alapuolella, vaurioituu pikkuhiljaa vuosien kuluessa. Ongelmana on ennen kaikkea kosteuden pääsy seinän alaosan rakenteisiin.

Salmela huomauttaa, että valesokkeli on hyvin yleinen riskirakenne – vaikka on toki myös hyvin toimivia valesokkeleita. 

”Tärkeää olisi ennakointi, rakenteiden tutkiminen, vaikka kohteessa ei olisi vielä näkyvissä merkkejä ongelmista.”

Eskola kertoo, että viimeisen parin vuoden aikana sokkelien kengityspyyntöjä on tullut enenevässä määrin.

”Mikäli asuntojen ulkopuolella patolevytykset ja salaojitukset olisivat kunnossa, se ehkäisi osaltaan ongelmia. Kun tehdään kalliita kengityksiä, niin töitä kannattaa tehdä silloin usein myös talon ulkopuolella, jotta rakenteet eivät altistu enää jatkossa kosteudelle”, hän huomauttaa.

Helppokäyttöiset ja toimivat tuotteet

Kiillon aluepäällikkö Tuomas Luokkanen auttoi ja neuvoi Oulun Rajakylän kohteessa käytettyjen tuotteiden valinnassa.

”Valumassa Kiilto EPS Light DF on parhaimmillaan, kun tilavuutta halutaan täyttää. Se on moninkertaisesti kevyempi kuin betoni- ja sementtipohjaiset tuotteet, mikä helpottaa esimerkiksi logistiikassa ja käytössä. Tuotteella on lähes rajaton täyttökyky. Kerrospaksuudesta huolimatta se on yleensä käsiteltävissä jo vuorokauden jälkeen. DF-merkintä kertoo tuotteen vähäpölyisyydestä.”

Jaakko Salmelan mukaan suunnittelijan näkökulmasta tärkeää on myös se, että Kiilto EPS Light DF:llä on hyvät lämpötekniset ominaisuudet. 

”Massa toimii jo itsessään eristeenä”, hän huomauttaa.

Luokkasen mukaan kuituvahvistetun Airblock Fiber -tiivistysaineen valtteihin kuuluvat esimerkiksi se, että se ei vaadi tartuntapohjustetta, tuote käy lähes kaikille alustoille, eikä se tarvitse lähtökohtaisesti vahvikenauhoja.

Jari Eskola lisää, että Airblock Fiberiä on helppo sivellä pensselillä, toinen kerros voidaan laittaa jo märän pinnan päälle. 

”Se ei myöskään jämähdä ämpäriin, kun laittaa kannen päälle.”

Luokkanen muistuttaa, että Airblock Fiber ei vaadi pinnoitetta, mutta se voidaan toki myös pinnoittaa.

Ilmanvuotokorjauksissa Kiilto Airblock Fiber sulkee myös radonin kulkeutumisen sisätiloihin.

Kiilto Airblock Fiberin sisartuote on Kiilto Airblock Coat, jota voidaan levittää korkeapaineruiskulla tai telalla.

Suunnittelusivun dokumenttipankkiin on lisätty periaatekuva T 82 valesokkelin korjaussuunnitelmien pohjaksi.

Lue lisää alla olevasta linkistä.

Referenssihankkeet Kiilto Oy

REDIn kauppakeskus

REDIn kauppakeskus

Uudisrakennus | Helsinki | 390,00 milj €

Helsingin elämyksellisin kauppakeskus REDI avataan syksyllä 2018. REDI mulli...

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje