Päivämäärä: 6.9.2023
Uudistuneessa Kiasmassa komeilee Purson uniikki, räätälöity julkisivujärjestelmä.
Helsingin Mannerheiminaukiolla sijaitsevan nykytaiteen museo Kiasman kolmivaiheinen saneeraus oli poikkeuksellisen vaativa: ”Aina, kun purettiin, löytyi jotain uutta, mitä ei ollut osattu odottaa”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink.
Kiasma-projekti toteutettiin tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa, kertoo Purson avainasiakaspäällikkö Lauri Hautanen: ”Kyseessä oli todellinen erikoiskohde, johon piti saada toteutettua arkkitehdin visiot sekä ulkonäön että tekniikan osalta. Nykyteknologiaa hyödyntäen toimiva ratkaisu löydettiin.”
Näyttävä museorakennus kärsi aikaisemmin mittavista kosteusongelmista. Projektin pääsuunnittelija Simo Freese Arkkitehtitoimisto Freese oy:stä korostaa, että nyt vesieristys on todella loppuun asti mietitty risteyskohtia myöten: ”Siinä missä vanhat lasiseinät oli tiivistetty rakennusvirheille alttiilla pursotettavalla massalla, uudessa Purson julkisivujärjestelmässä on hermeettisen kokonaisuuden muodostava erityistiiviste, ikään kuin kuminen lisäkaista lasin ja alumiinirungon välissä.”
Kiasmassa on ikkunapintaa yhteensä 3500 neliömetriä. Myös teräsrungon taipumisesta aiheutunut lasien rikkoutuminen saatiin ratkaistua: nyt lasitusjärjestelmän sisällä vaaka-pystyorsien risteyksessä on kappale, joka ottaa painon vastaan pystylinjoille niin, etteivät vaakaorret ja alapuolinen lasi enää painu.
Kohteen metallirakentajana toimi Purson luottoasiakas Haka Pks Oy. ”Meidän yrityksellämme on Purson kanssa pitkä historia”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Viljar Rei, ”Purson toimituksiin ja sovittujen asioiden pitämiseen on aina voinut luottaa, ja arvostamme kotimaisena yrityksenä myös Purson suomalaisuutta”.
Haka Pks Oy on merkittävä erikoisprojektien tekijä, kuten Kiasman saneeraus osoittaa. Rei vinkkaa, että seuraava Purson ja Haka Pks:n yhteistyön hedelmä Katajanokan Laituri valmistuu vuonna 2024.
Julkisivu on rakennuksen käyntikortti – Purson laadukkaat julkisivujärjestelmät kestävät pohjoisissa olosuhteissa ja myös näyttävät hyvältä, minkä lisäksi ne ovat ekologinen ja kustannustehokas valinta.