Päivämäärä: 31.1.2024
Vaasan yliopiston tiloja uudistettiin 48 Smartblockin työtilamoduulilla.
Koronavuodet sulkuineen ovat muuttaneet toimintaympäristöä ja työntekoa eri tavoin. Työntekijöiden toivotaan palaavan etätöistä takaisin toimistoihin, mutta kotitoimisto koetaan usein rauhallisemmaksi ja tehokkaammaksi paikaksi työskennellä. Tämä on johtanut tarpeeseen luoda myös toimistoihin tuottavia ja viihtyisiä työympäristöjä.
Etätyön suosion kasvun myötä myös monet yliopistot ja oppilaitokset ovat kohdanneet haasteita työtilojensa suunnittelussa ja toteutuksessa. Vaasan yliopisto vastasi tähän haasteeseen hyödyntämällä meneillään olevassa monivuotisessa kampuskehityshankkeessaan Smartblockin innovatiivisia ratkaisuja.
Kotimainen Smartblock Oy tunnetaan työtilakuutioiden edelläkävijänä jo vuodesta 2015. Yrityksen toiminnassa yhdistyvät innovatiivinen tuotekehitys, perinteiset puusepäntaidot ja nykyaikainen kotimainen tuotanto. SmartBlockin äänieristetyt tilat ovat avainasemassa, kun luodaan monimuotoista työympäristöä, jossa joustavuus, etätyö, tilankäytön tehostaminen ja elinkaariajattelu ovat keskiössä.
Viime vuonna Smartblock lanseerasi uuden mallistonsa. Uusi mallisto tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden tilojen räätälöintiin, jolloin tilat palvelevat asiakkaan omia tarpeita ja toimintaa. Malliston kehitystyö pohjautuu puhtaasti asiakas-caseihin ja tässä kehitystyössä merkittävä yhteistyökumppani on ollut Vaasan yliopisto.
Vaasan yliopiston usean kiinteistön kampuskehityshanke tähtää kampuksen muuttamiseen vireäksi ja vetovoimaiseksi kohtaamispaikaksi noudattaen kestävän kehityksen periaatteita. Projektin yksi vaihe oli vanhan tiedekirjaston muuntaminen monitilatoimistoksi Smartblockin avulla. Vaasan yliopistolle asennettiin kaikkiaan 48 Smartblockin työtilakuutiota.
Yliopiston projektissa korostuu kustannussäästöjen ja elinkaariajattelun merkitys. Kampuskehityshankkeessa on tehty kaikki harkiten. Perinteisen huonetilojen uudelleenrakentamisen sijaan Vaasan yliopisto valitsi Smartblock-työtilakuutiot, jotka tarjoavat muuntojoustavuutta. Tämä päätös on osa laajempaa strategiaa, jossa vanhaa infrastruktuuria ei revitä auki turhaan. Kaikki mahdollinen käytetään hyödyksi, jos tila on järkevä, käytännöllinen ja palvelee käyttötarkoitusta. Kiinteiden väliseinien rakentaminen olisi vaatinut suurempia taloteknisiä muutoksia.
Toimistorakennus Ankkurin muutostyöt saatiin päätökseen viime kesänä. Rakennus on muuntunut henkilökunnan monitilatoimistoksi, jossa on tiloja erilaista työtekoa varten. Henkilökunta on hyötynyt erityisesti fokushuoneista, jotka tarjoavat tilaa keskittymistä vaativiin töihin, verkkokokouksiin ja pienimuotoisiin tapaamisiin.
Vaasan yliopiston ja Smartblockin välinen yhteistyö on ollut hedelmällistä molemmille osapuolille. Anne-Mari Vatunen, tilapalveluiden päällikkö Vaasan yliopistosta kertoo, että aikataulut pitivät. Hän korostaa yhteistyön ja tiedonkulun sujuvuutta projektin aikana ja sen jälkeen. Smartblockin ratkaisut ovat osoittautuneet paitsi kustannustehokkaiksi myös toimiviksi. Hanke tukee yliopiston pyrkimystä luoda uudenlaisia oppimis- ja työskentelytiloja myös tulevaisuutta ajatellen.