Päivämäärä: 16.5.2022
ElaProof-pinnoitteen pitkä kehitystyö on kannattanut. Pinnoite on ekologinen, käyttö ei vaadi hengityssuojainta ja lisäksi sen halkeaman silloituskyky on poikkeuksellisen hyvä.
Ympäristövaatimukset ja tavoitteet hiilijalanjäljen pienentämiseksi näkyvät myös nestemäisissä vedeneristeissä. Build Care Oy on ottanut ekologisuuden tosissaan ja tähtää alan markkinajohtajaksi innovatiivisella ElaProof-pinnoiteteknologialla.
Teknologian taustalla on yrityksen vuonna 1998 perustaneen Vesa Koposen yli kymmenen vuotta kestänyt kehitystyö. Sittemmin ElaProof-teknologia on patentoitu sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Viime aikoina Build Care Oy on hakenut liiketoiminnalleen uutta kasvua muun muassa pihakansien vedeneristyksestä. Yritys on keskittynyt etenkin pienrakentamiseen, jossa pihakansirakentaminen on viime vuosina yleistynyt.
Suomessa piharakennusten pihakansissa käytetään usein keraamista laattaa, mutta sen kohdalla ei aina oteta huomioon esimerkiksi sääolosuhteiden aiheuttamaa rasitusta, eikä betonirakenteiden vedeneristyksestä huolehdita riittävästi.
-Ongelmana on laattojen irtoaminen jopa muutaman vuoden jälkeen asennuksesta. Tällaisia kohteita urakoitsijamme ovat sitten saneeranneet, Build Care Oy:n toimitusjohtaja Jarno Kontio kertoo.
Kohteessa vanhan terassin laatat irtoilivat ja vedeneristys oli pettänyt. Remontissa vedeneristys ja terassin pinnoitus toteutettiin ElaProof tuotteilla.
Hän muistuttaa vedeneristyksen tärkeydestä myös asfalttipinnoitteiden kanssa. Niitä käytetään yleisesti suurempien rakennuskokonaisuuksien pihakansissa.
-Paritalojen välissä voi olla yhteinen pihakansialue, jonka alle on sijoitettu paikka autoille. Aina kun tällainen alapuolinen tila on käytössä, täytyy huolehtia rakenteellisesta eristyksestä, oli viimeinen pintakerros mikä tahansa.
Build Care Oy on testannut ElaProofin soveltumista vedeneristeeksi asfaltin alle yhteistyössä PEAB Asfaltin kanssa.
-Olemme todenneet ElaProof-pinnoitteen yhteensopivaksi asfaltin kanssa. Vedeneristeen täytyy kestää kuuman asfaltin aiheuttama lämpörasitus vaurioitumatta asfaltin levitysvaiheessa. ElaProof selvisi tästä testistä hyvin, Kontio kertoo.
Testeissä on selvinnyt myös, että asfaltti tarttuu ElaProofin pintaan erittäin hyvin ilman erillisia tartuntakerroksia. Testissä toteutettiin tartuntavetokokeet standardin SFS-EN 1542 mukaisesti. Standardin vaatimuksen mukaisesti tartuntavetolujuuden tulee olla > 1,0 N/mm2. ElaProofin tartuntavetolujuudet täyttävät standardin vaatimukset.
Testilaattojen päälle valettiin 50 mm kerros eri asfalttilaatuja. Loppuraportissa todettiin ElaProofin kestävän hyvin KBVA 11 kumibitumivaluasfaltin alla vedeneristeenä. Kuvat: © Peab Asfalt Suomen keskuslaboratorio.
-ElaProof voidaan myös jättää näkyviin kulutuspinnaksi pihakansilla ja terasseilla. Meillä on tarjota tähän tarkoitukseen erillinen ElaProof BTR -järjestelmä, jolla saadaan aikaan karhea ja kulutusta kestävä pinta. Tällöin hoidetaan samalla myös liukastumisenesto. Pinnoitetta ei tarvitse hiekoittaa talvisin, Kontio jatkaa.
Korjaatpa sitten vanhaa tai rakennat uutta, niin ElaProof BTR -järjestelmä tarjoaa täydelliset ratkaisut parvekkeille, terasseille, portaille ja kulkuväylille.
Suomessa käytetään edelleen bitumikermiin perustuvia vedeneristyksiä ulkotiloissa. Bitumikermiä käytettäessä ei voida välttyä saumoilta, mikä osaltaan heikentää vedeneristystä. Lisäksi materiaali ei ole kovinkaan ympäristöystävällinen.
-Bitumikermin saumat on aina limitettävä. Saumojen riski on erityisen suuri, jos kermin päällä on jokin muu materiaali, esimerkiksi erillinen pintakerros kuten asfaltti. Tällöin kukaan ei näe, mitä saumoille vuosien mittaan tapahtuu. Bitumikermin ympäristöystävällisyyttä verottaa sen vaatima kylmäsivelykäsittely, jonka yhteydessä käytetään liuottimia, Kontio selvittää.
”Perinteiset” nestemäisinä levitettävät vedeneristeet ovat useimmiten polyuretaanijohdannaisia, jotka sisältävät terveydelle ja ympäristölle haitallista isosyanaattia.
-ElaProofissa ei käytetä liuotteita ja se on isosyanaattivapaa, minkä ansiosta hengityssuojainta ei tarvita. Tällaisen vedeneristeen kehittäminen on ollut haastava tehtävä. Aloitimme 1990-luvun alkupuolella ja lopputulos on tässä, Kontio kertoo.
Erityisen haastavaa on ollut kehittää ympäristöystävällinen eriste, jonka ominaisuudet eivät heikkene vuosien mittaan.
-Se on vaikea yhtälö. Olemme kuitenkin päässeet hyvään lopputulokseen. Tuote on pitkäikäinen, se kestää pakkasrasituksen ja siinä on uv-suoja.
ElaProofin kehitystyössä on pyritty ympäristöystävällisyyden lisäksi helppokäyttöisyyteen ja hukkamateriaalin minimointiin.
Ympäristöministeriön vuonna 2021 teettämän selvityksen mukaan peruskorjaus on hiilijalanjäljen ja elinkaaritalouden kannalta parempi ratkaisu kuin vanhan purkaminen ja uuden rakentaminen. Kontion mukaan Build Care Oy on keskittynyt nimenomaan korjausrakentamiseen.
-Ideamme on vähentää turhaa purkamista, joka rasittaa ympäristöä.
Jos saneerauskohteessa on käytetty bitumikermiä ja edessä on uusi remontti, ElaProofin voi levittää vanhan bitumikermin päälle.
-Olemme vahvasti tekemisissä kestävän kehityksen kanssa. Kun eristeen voi levittää vanhan kermin päälle, ei synny turhaa jätettä, joka olisi vaikeasti hävitettävissä ja kuormittavaa ympäristölle.
ElaProofin kehitystyössä on pyritty helposti käytettävään lopputulokseen. Kontion mukaan tässä on onnistuttu, sillä kyseessä on yksikomponenttinen eriste. Se tarkoittaa, ettei eristeen kovettumiseksi tarvitse sekoittaa kahta erillistä komponenttia (hartsi ja kovete). Tämä vähentää hukkamateriaalien määrää.
-Jos tuotetta jää yli, kansi kiinni ja se on edelleen käyttökelpoista. Samalla työaikaa säästyy, Kontio sanoo.
Monikäyttöiset ElaProof-tuotteet ovat korjausrakentajan paras kaveri.
Halkeamien silloituskyky on merkittävässä roolissa eristeen käytettävyydessä. ElaProofin kehitystyössä on onnistuttu, sillä yleensä yksikomponenttisen aineen silloituskyky häviää kahden komponentin eristeelle. Tässä tapauksessa näin ei ole.
-Olemme saavuttaneet melko poikkeuksellisen silloituskyvyn. Yhden millimetrin paksuinen kuivakalvo sietää yli 10 millimetrin levyisen halkeaman, ja kalvo pysyy silti ehjänä säilyttäen vedeneristyskyvyn.
Halkeaman silloituskyky on ensisijaisen tärkeä, sillä se määrittää elastisen materiaalin kykyä säilyä ehjänä alustaan syntyvien halkeamien tai rakenteissa tapahtuvien liikkeiden kohdalla.
Kalvon elastisuudella on merkitystä, kun rakenteet liikkuvat varsinkin kevätaikaan. Kyseessä on niin sanottu lämpöliike, joka syntyy, kun yöllä on pakkasta ja päivällä lämpöasteita. Tällöin rakennemateriaali laajenee ja kutistuu lämmön vaikutuksesta aiheuttaen mahdollisesti murtovenymän. Vedeneristepinnoitteen pitää tällöin elää mukana.
-Ero voi olla moninkertainen kilpaileviin eristeisiin verrattuna, jotka kestävät lämpöliikettä 3–4 millimetriä vastaavalla kalvopaksuudella.
ElaProofin silloituskyvyn merkityksestä kertoo se, että kyseinen ominaisuus on yksi tuotteen patentin osa-alueista.
ElaProof on ensimmäinen rakennustuote, joka on hyväksytty Ostavastuullisesti.fi -sivuston vastuulliseen valikoimaan.
ElaProof-tuotteet ovat mukana osana Ostavastuullisesti.fi -sivuston vastuullista valikoimaa – ensimmäisenä rakennusalan tuotteena.
Tämä artikkeli on aiemmin julkaistu RakentajaPro-sivustolla.
Build Care Oy on suojaaviin pinnoitteisiin erikoistunut suomalainen yritys. Yhtiön toiminnan kivijalka on patentoitu hengittävä ElaProof-pinnoiteteknologia, joka perustuu uraauurtavaan polymeerikemian innovaatioon.
REACH-hyväksytyistä raaka-aineista kehitetyt vesipohjaiset tuotteet muodostavat kuivuessaan elastisen pinnoitteen, joka suojaa kaiken tyyppisiä materiaaleja. Ympäristöystävälliset, turvalliset ja helppokäyttöiset ElaProof-tuotteet pidentävät rakennusten ja rakennelmien käyttöikää vuosikymmenillä.
M1-hyväksytty ElaProof+SAND Lattiapinnoite soveltuu sisä- ja ulkokäytössä mm. terasseille, portaisiin, parvekkeille ja kylpyhuoneisiin.