Päivämäärä: 4.7.2022
Parvekkeita on useita erilaisia. Pielielementteihin tai pilareihin tuetut parvekkeet kiinnitetään rakennuksen runkoon eri tavalla kuin ulokeparvekkeet, jotka tarvitsevat välipohjalaataston kannattelua. Parveketyypin valintaan vaikuttavat tonttikoon lisäksi muun muassa rakennuksen tyyli ja ulkonäkö sekä parvekkeiden sijoittelu.
Ulokeparvekkeiden rakenteet ovat pelkistettyjä ja usein myös tyylikkäämpiä. Arkkitehdit suosivat useimmiten ulokeparvekkeita, joita voi myös hajauttaa talon julkisivuun. Rakennusala on kuitenkin vielä melko konservatiivinen, ja torniparvekkeet ovat edelleen rakennusliikkeiden ensisijainen valinta. Tuttu ja turvallinen ratkaisu on usein myös asentajien mieleen työmaalla. Mikäli ulokeparvekkeiden tukia on ripoteltu pitkin julkisivua, voivat ne toisinaan olla asentajien tiellä siihen saakka kunnes rakennusaikaiset tuet puretaan pois.
Ulokeparvekeratkaisua suunniteltaessa täytyy ottaa huomioon miten holvi rakentuu. Raudoitteille tulee varata tilaa, eli ontelolaattarakenteessa kuorilaattojen pitää olla holvin puolella. Massiivilaattaratkaisussa parvekkeet asennetaan ja raudoitetaan ennen valua.
Mikä Peikon tuotteista sopii kuhunkin parveketyyppiin? Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että PS-parvekesarana ja SLADEX®-parvekelaattakannake soveltuvat vain elementtirakentamiseen, kun taas EBEA®-parvekeraudoite käy myös paikalla valettaviin ulokkeisiin. EBEA® soveltuu käytettäväksi myös erilaisissa katoksissa ja luhtitalojen käytävissä.
Ennen raudoitteiden mitoittamista suunnittelijan tulee määrittää laatan koko, parvekelaatan vahvuus sekä laattan kohdistuvat kuormat. Raudoitteet sijoitellaan niin, että ne eivät tule muiden komponenttien tai rakennuksen osien tielle. Peikon tekninen asiakaspalvelu auttaa oikean tuotteen valinnassa ja kapasiteetissa sekä tarvittaessa mitoittaa parvekeliitokset kohteeseen sopivaksi.
Jo suunnittelun alkumetreillä on tiedettävä minkälaisia kuormia lasi- tai betonikaiteista aiheutuu ja onko rakennuksessa osastoivia seiniä tai esimerkiksi muurattuja julkisivuja, joita parvekkeen pitää kannatella. Parvekekattoelementeille tulee myös määrittää lumikuormat. Kuormien määrittely on tärkeää, koska parvekeliitosten kapasiteetit määritellään niiden pohjalta.
Ulokeparvekkeiden suunnittelussa tulee myös huomioida, että voimat käyttäytyvät eri tavoin monimuotoisissa tai kulmaparvekkeissa. Leikkausvoimien suunnat voivat vaihdella parvekelaatan eri osissa. Raudoite asennetaan elementtiin niin, että vetoteräkset ovat laatan pinnassa, jossa momentista aiheutuva veto vaikuttaa. Puristusosat ovat vastaavasti laatan pohjassa, jonne puristusvoima kohdistuu.
Rakennustyömaalla jokainen päivä ja työtunti maksaa rahaa. PS-parvekesaranan etu on sen tarjoama aikataulujousto. Jos runko halutaan pystyttää mahdollisimman nopeasti säältä suojaan, voidaan parvekkeet asentaa pystyttämisen jälkeen.
SLADEX® vähentää muottiraudoituksen tarvetta, sillä raudoitteet ovat siinä valmiina. Lisäksi raudoittaminen on aikaa vievää ja työlästä kun iso määrä terästä pitää saada mahtumaan pienehköön tilaan. SLADEX® kykenee ottamaan vastaan leikkausvoimaa, jolloin työmaalla riittää, että pilarit sijoitetaan tueksi parvekkeen etureunaan. Kustannussäästöt syntyvät näin ollen pienemmästä työajasta ja materiaalihankinnasta.
EBEA® vähentää hankintojen tarvetta, koska holveja ja pilareita ei yksinkertaisesti tarvita. Säästöä syntyy niin työmaalla kuin budjetointivaiheessakin. Eduksi voidaan laskea myös se, että EBEA® on täysin ruostumatonta terästä. Se mahdollistaa pienemmät suojaetäisyydet, ja eristeisiin löytyy myös useita vahvuuksia sekä materiaalivaihtoehtoja.
Juttu on julkaistu Peikon Lehdessä 1/2021, sekä koko artikkelin pystyt lukemaan peikon verkkosivuilta peikko.fi
Peikko palveluksessasi
Myynti liitososa
puh. 020 33 6009
[email protected]
Myynti DELTABEAM® ja -liittorunko
puh. 020 33 6013
Tarjoukset: [email protected]
Alla olevasta linkistä voit lukea koko artikkelin Peikon verkkosivuilta.