Päivämäärä: 14.6.2023
Muuntojoustavuus on merkittävä osa modernia ja kestävää rakentamista.
Rakennusten muuntojoustavuuden suunnittelussa pyritään parantamaan rakennuksen mukautumiskykyä joko tunnettujen tai tuntemattomien muutostarpeiden suhteen. Muuntojoustavuus voi pidentää rakennuksen käyttöikää monin tavoin, kun rakennus voidaan helposti muokata vastaamaan ajansaatossa muuttuvia ja syntyviä uusia tarpeita. Näin rakennusta ei tarvitse esimerkiksi purkaa ja rakentaa uudelleen käyttötarkoituksen tai -tarpeiden muuttuessa. Knauf katsoo, että huippulaadukkaalla kevytrakentamisella on korvaamaton rooli rakennusten muuntojoustavuuden varmistamisessa, mutta tätä ennen tietyt vanhat rakennusalan tavat on haastettava.
Perinteiset raskaat rakenteet, kuten betoniseinät, ovat tyypillisesti painavia ja vaikeasti muokattavia vaihtoehtoja käytettäväksi osastoivissa väliseinärakenteissa. Ne rajoittavat rakennuksen sisätilojen muunneltavuutta ja vaativat huomattavaa työtä, jos tilajärjestelyjä halutaan muuttaa myöhemmin. Nykyisin kipsilevyjärjestelmin on kuitenkin mahdollista saavuttaa vastaavat ääni- ja palovaatimukset, kuin raskailla rakennevaihtoehdoillakin. Raskaisiin verrokkeihin verrattuna esimerkiksi Knauf UltraSlim-väliseinärakenteella on lisäksi mahdollista luoda ”tyhjästä” lisää lattianeliöitä sen kapeuden ansiosta. Lisäneliöiden rahallinen arvo on helppoa laskea UltraSlim-lisäarvolaskurilla. Samainen väliseinä on myös esimerkiksi helpompi purkaa ja kierrättää mikäli kaksi huoneistoa halutaan tulevaisuudessa yhdistää.
Rakentamisen ”laihdutuskuurilla” on muuntojoustavuuden ja kierrätettävyyden lisäksi ympäristön kannalta myös muita, positiivisia vaikutuksia. Rakennusmateriaalien hiilijalanjälkeä mitataan suhteessa kiloon tarkasteltavaa rakennusmateriaalia (Ympäristöministeriö, 2019). Kevytrakentamisen hyötyjen ymmärtämiseksi on kuitenkin järkevämpää tarkastella rakenteen painoa per neliömetri, sillä tarvittava määrä seinää mitataan neliömetreissä, ei kilogrammoissa. Neliömetri kipsilevyseinää painaa siis huomattavasti vähemmän, kuin raskas verrokkinsa. Esimerkiksi Knauf UltraSlim-väliseinä painaa neliöltä vain noin kymmenyksen vastaavan betonielementtiseinän painosta. Rakenteen keveys puolestaan tarkoittaa vähempiä rakennusmateriaalikiloja ja sitä myöten vähempihiilisyyttä. Ympäristöasioiden vaikutukset esimerkiksi rakentamisen rahoitusehtoihin ja -hintaan tulevat tuskin ainakaan vähenemään lähitulevaisuudessa.
VTT:n Tarja Häkkisen ja Paula Ala-Kotilan (2019) mukaan muuntojoustavuus on yläkäsite, joka voidaan jakaa kahteen alaluokkaan: monikäyttöisyys ja muunneltavuus. Muunneltavuus tarkoittaa, että muutostarpeiden ilmetessä tilaan tai rakennukseen voidaan rakenteellisin muutostöin suorittaa muokkauksia, jotka tekevät siitä uusiin tarpeisiin paremmin soveltuvia. Esimerkiksi toimistorakennuksissa yritykset voivat muuttaa tilojaan organisaation kasvaessa tai supistuessa. Samoin asuinrakennuksissa asunnonomistajat voivat helposti muuttaa huoneiden kokoa tai järjestystä muuttuvien perhetarpeiden mukaan. Monikäyttöisyydellä puolestaan tarkoitetaan tilan sopeutuvuutta useisiin eri käyttötarkoituksiin ilman rakenteellisia muutoksia, esimerkiksi kalusteita muuttamalla. Esimerkiksi korona-aikana moni suomalainen koti muuntautui sekä kotitoimistoksi että kuntosaliksi.
Tuote: Laastit ja lattiatasoitteet
Tuote: Akustiikkatuotteet
Tuote: Aquapanel
Tuote: Akustiikkatuotteet