Miksi ilmaa pitää kostuttaa?

Päivämäärä: 14.10.2024

Jokainen on havainnut, että talvella sisä­ilma on kuivaa. Kuivuuden tuntee kehossaan, staattisen sähkön iskuja tapahtuu ja materiaalit muuttuvat hankaliksi työstää. Tuotanto takkuaa, pinta­käsittely on haasteellista eikä pakkaaminenkaan tunnu luonnistuvan.

Ulkoilman kosteusprosentti voi olla 80–90 % Rh. Herää kysymys miten niin kuiva ilma? Tässä kohtaa tulee huomioida kaksi eri suuretta, eli absoluuttinen- ja suhteellinen ilman­kosteus. Absoluuttisella ilman­kosteudella tarkoitetaan vesi­höyryn määrää ilma­kuutiossa grammoina. Suhteellinen ilman­kosteus kuvaa vesi­höyryn määrää grammoina verrattuna maksi­määrään mitä ko. lämpö­tilassa ilma voisi sisältää. Kosteus­mittari kertoo suhteellisen kosteuden.

On tärkeää ymmärtää, että ilman sisältämän vesi­höyryn maksimi­määrä vaihtelee todella paljon lämpö­tilan mukaan. Kylmässä pakkas­ilmassa voi olla vesi­höyryä vain 0,5 g/m3 ja silti sen suhteellinen kosteus voi olla 90 % Rh.

Karkeasti voidaan sanoa, että huone­ilma alkaa kuivamaan, kun tullaan lämmitys­kaudelle ts. ulko- ja sisä­ilman lämpötila­ero kasvaa. Ei ole epä­tavallista, että konttori­olosuhteissa ollaan 20 % Rh ja teollisuus­tiloissa alle 10 % Rh tilanteessa pakkaskaudella.

Kyseiset ilmankosteudet ovat selkeästi haitallisia tiloissa oleskeleville ihmisille ja useimmille teollisuus­prosesseille ja materiaaleille. Ihminen toimii näissä olo­suhteissa itse ”ilman­kostuttimena” ja siitä seuraa mm. pään­särkyä, lima­kalvojen kuivumista, väsymyksen oireita jne. Lima­kalvojen kuivuminen altistaa infektio­sairauksille. Oletko miettinyt miksi juuri talvella virus­sairaudet ”jyllää”?

Hygroskooppiset materiaalit, kuten kaikki puu raaka-aineesta tehdyt materiaalit, hakevat tasapaino­kosteutta. Tällöin ne joko luovuttavat tai imevät ilmasta kosteutta. Tästä aiheutuu aina joko kutistumista tai laajenemista. Se taas tekee materiaaliin mitta­virhettä, muoto­vikoja ja halkeamia. Osa materiaaleista taas menettävät elastisuutensa. Staattisen sähkön ilmiöt ovat harmillisen tuttuja talviaikaan.

Näiden ilmiöiden korjaamiseen tarvitaan ilman kosteus­hallintaa ts. pidetään ilman suhteellinen kosteus mahdollisimman vakiona läpi vuoden. Kostutus­jaksolla ei luoda mitään epänormaalia kosteus­tasoa, vaan se sama mikä toteutuu silloin kun on luonnostaan parempi tilanne.

Tässä tilanteessa Airtec tulee apuun 30 vuoden kokemuksella suomalaisesta teollisuudesta ja sen kosteus­hallinnan haasteissa. Olemme ratkoneet näitä ongelmia Suomessa n. 650 teollisuus ilmankostutus­ratkaisulla. Tekniikkana on korkeapaine­sumutus, joko suoraan huone­ilmaan tai IV-koneeseen. Huolehdimme, että sumutettava vesi vastaa laadultaan kulloistakin tarvetta. Tähän tarpeeseen on Airtec käänteis­osmoosio­laitteistot sekä niiden apulaitteet.

Tarjoamme kokonaisratkaisun tarve­kartoituksesta, suunnitteluun ja ”avaimet käteen” -toteutukseen. Toimiva huolto­järjestelmä takaa laitteistojen toiminnan pitkälle tulevaisuuteen.

Ota yhteyttä, niin kartoitetaan teidän tarpeenne ja suunnitellaan yhdessä siihen oikea ja kustannus­tehokas ratkaisu.

Matti Tiirola p. 040-7315027
www.airtecsolutions.fi

Lisää tuotteesta Airtec korkeapaine kostutuslaitteistot Suomessa

Järjestelmäkomponentit
Ota yhteyttä
Airtec® SystemGuide

Airtec® SystemGuide

sisältää tärkeitä tietoja Airtec®-ilmankostutusjärjestelmistä.

Lue lisää

Airtec videot

Tilaa Rakennusfaktan uutiskirje – saat tuoteuutiset viikoittain sähköpostiisi

Sulje