Päivämäärä: 14.10.2024
Jokainen on havainnut, että talvella sisäilma on kuivaa. Kuivuuden tuntee kehossaan, staattisen sähkön iskuja tapahtuu ja materiaalit muuttuvat hankaliksi työstää. Tuotanto takkuaa, pintakäsittely on haasteellista eikä pakkaaminenkaan tunnu luonnistuvan.
Ulkoilman kosteusprosentti voi olla 80–90 % Rh. Herää kysymys miten niin kuiva ilma? Tässä kohtaa tulee huomioida kaksi eri suuretta, eli absoluuttinen- ja suhteellinen ilmankosteus. Absoluuttisella ilmankosteudella tarkoitetaan vesihöyryn määrää ilmakuutiossa grammoina. Suhteellinen ilmankosteus kuvaa vesihöyryn määrää grammoina verrattuna maksimäärään mitä ko. lämpötilassa ilma voisi sisältää. Kosteusmittari kertoo suhteellisen kosteuden.
On tärkeää ymmärtää, että ilman sisältämän vesihöyryn maksimimäärä vaihtelee todella paljon lämpötilan mukaan. Kylmässä pakkasilmassa voi olla vesihöyryä vain 0,5 g/m3 ja silti sen suhteellinen kosteus voi olla 90 % Rh.
Karkeasti voidaan sanoa, että huoneilma alkaa kuivamaan, kun tullaan lämmityskaudelle ts. ulko- ja sisäilman lämpötilaero kasvaa. Ei ole epätavallista, että konttoriolosuhteissa ollaan 20 % Rh ja teollisuustiloissa alle 10 % Rh tilanteessa pakkaskaudella.
Kyseiset ilmankosteudet ovat selkeästi haitallisia tiloissa oleskeleville ihmisille ja useimmille teollisuusprosesseille ja materiaaleille. Ihminen toimii näissä olosuhteissa itse ”ilmankostuttimena” ja siitä seuraa mm. päänsärkyä, limakalvojen kuivumista, väsymyksen oireita jne. Limakalvojen kuivuminen altistaa infektiosairauksille. Oletko miettinyt miksi juuri talvella virussairaudet ”jyllää”?
Hygroskooppiset materiaalit, kuten kaikki puu raaka-aineesta tehdyt materiaalit, hakevat tasapainokosteutta. Tällöin ne joko luovuttavat tai imevät ilmasta kosteutta. Tästä aiheutuu aina joko kutistumista tai laajenemista. Se taas tekee materiaaliin mittavirhettä, muotovikoja ja halkeamia. Osa materiaaleista taas menettävät elastisuutensa. Staattisen sähkön ilmiöt ovat harmillisen tuttuja talviaikaan.
Näiden ilmiöiden korjaamiseen tarvitaan ilman kosteushallintaa ts. pidetään ilman suhteellinen kosteus mahdollisimman vakiona läpi vuoden. Kostutusjaksolla ei luoda mitään epänormaalia kosteustasoa, vaan se sama mikä toteutuu silloin kun on luonnostaan parempi tilanne.
Tässä tilanteessa Airtec tulee apuun 30 vuoden kokemuksella suomalaisesta teollisuudesta ja sen kosteushallinnan haasteissa. Olemme ratkoneet näitä ongelmia Suomessa n. 650 teollisuus ilmankostutusratkaisulla. Tekniikkana on korkeapainesumutus, joko suoraan huoneilmaan tai IV-koneeseen. Huolehdimme, että sumutettava vesi vastaa laadultaan kulloistakin tarvetta. Tähän tarpeeseen on Airtec käänteisosmoosiolaitteistot sekä niiden apulaitteet.
Tarjoamme kokonaisratkaisun tarvekartoituksesta, suunnitteluun ja ”avaimet käteen” -toteutukseen. Toimiva huoltojärjestelmä takaa laitteistojen toiminnan pitkälle tulevaisuuteen.
Ota yhteyttä, niin kartoitetaan teidän tarpeenne ja suunnitellaan yhdessä siihen oikea ja kustannustehokas ratkaisu.
Matti Tiirola p. 040-7315027
www.airtecsolutions.fi