Päivämäärä: 7.2.2024
Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan yleensä kosteuden poistamista rakennuksesta, eikä sen merkitystä oivalleta. Usein keskitytään vain sisäilman kosteuteen ja sen aiheuttamiiin ongelmiin. Miten etenkin talvella tavattoman yleinen liian kuiva sisäilma vaikuttaa ihmisiin?
Sisäilman kosteus liitetään yleensä lukuisiin erilaisiin rakenne- ja sisäilmaongelmiin. Kosteuden katsotaan aiheuttavan hometta, hajuja ja muita ongelmia.
Toisaalta riittävän kosteuden ylläpidon – käytännössä on yleensä puhuttu erillisestä kostutuksesta – katsotaan kasvattavan kiinteistön investointi- ja käyttökustannuksia. Kostutusta on pidetty vaikeasti ylläpidettävänä ja vikaherkkänä ja sen on ajateltu kuluttavan runsaasti energiaa.
Kosteudenhallinnalla on tarkoitettu tyypillisesti kosteuden poistamista rakennuksesta, ei sen varsinaista hallintaa, eli pitämistä määritellyllä tavoitetasolla. Tietyissä erikoiskohteissa, kuten museoissa, arkistoissa ja laboratorioissa, on välttämätöntä pitää yllä tiettyä kosteustasoa kiinteistöissä olevien tavaroiden tai prosessien takia, ja näin on toki tehtykin. Mutta kosteudenhallintaa on siis tehty lähinnä asioita tai esineitä varten.
Mutta pitäisikö miettiä myös ihmisiä? Miten sisäilman kosteus vaikuttaa heihin?
Insinööreillä ja sisäilmatutkijoilla on ollut taipumus päätellä, että kosteus vaikuttaa vain vähän ihmisten hyvinvointiin ja havaittuun sisäilman laatuun. Tutkimusyhteisöt keskittyvät sisäilman laatua tutkiessaan vain harvoin sisäilman kosteuteen, jonka ajatellaan olevan lähinnä osa lämpöviihtyvyyttä.
Ilmankosteus vaikuttaa hieman lämpöviihtyvyyteen, mutta vielä enemmän se vaikuttaa yleiseen sisäilman laatuun. Itse asiassa sisäilman kosteus muodostaa aivan oman tasonsa sisäilman laadusta puhuttaessa.
Kun ulkolämpötila laskee nollan alapuolelle, on ulkoilman kosteussisältö erittäin alhainen. Tällöin ilmanvaihdon toimiessa normaalisti sisäilman suhteellinen kosteus putoaa kuivan tuloilman myötä helposti alle 20 prosenttiin, jos kosteustasoa ei erillisin toimenpitein hallita. Kuten tiedämme, Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopassa lämpötila voi pysyä pakkasen puolella pitkiäkin aikoja.
Rakennuksia koskeva mittausdata osoittaa, että Suomessa tavanomaisten rakennusten suhteellinen kosteus pysyttelee yli kaksi kolmasosaa talvesta alle 20 prosentissa. Kolmannes ajasta ollaan alle 15 prosentissa ja kymmenesosa ajasta jopa alle 10 prosentissa. Samanlaista tutkimustietoa on saatu on saatu Ruotsista ja Norjasta.
Sisäilman kuivuus ei siis ole satunnainen vaan koko talven kestävä ongelma. Eikä oikeastaan vain talven: itse asiassa yölämpötilat vaikuttavat sisäilman kosteuteen hyvin paljon, ja kylmiä öitä meillä Suomessa riittää usein huhtikuun lopulle asti.
Talviaikaan monilla ihmisillä iho ja huulet kuivuvat. Ulkoilma on siis kuivaa, mutta täytyy muistaa, että valtaosa ajasta oleskellaan kuitenkin sisällä. Onko tässä siis isompana syynä sisäilman kuivuus?
Samaan voisi ajatella liittyvän kuivat ja kutisevat silmät. Tai kuiva ja karhea kurkku, mikä korostuu varsinkin työssään paljon puhuvilla henkilöillä kuten opettajilla, näyttelijöillä ja asiakaspalvelutyötä tekevillä.
Selkeänä trendinä on, että kosteuttavia silmätippoja ja ihovoiteita myydään talvella rutkasti enemmän kuin muina vuodenaikoina.
Entä talvikauden flunssaepidemiat? Influessat ja muut tavanomaiset ns. räkätaudit. On esitetty tutkimustietoa virusten helpommasta leviämisestä kuivassa ilmassa. Ja toisaalta siitä, että ihmisen vastustuskyky on kuivassa ilmassa huonompi.
Liian kuiva sisäilma näyttäisi siis olevan selvästi ongelmallinen asia ihmisille. Jos sisäilma on liian kuivaa, voidaanko sen mitenkään todeta olevan ”hyvää sisäilmaa”? Ei voida. Mutta kuitenkin näin tehdään, kun kosteustason vaikutus sisäilman laatuun käytännössä sivuutetaan täysin.
Haettaessa ihanteellista sisäilman suhteellista kosteutta puhutaan liian harvoin kosteudenoptimoinnista. Kosteus nähdään usein suurempana ongelmana kuin se onkaan, vaikka todellisuudessa etenkin talvisin tätä suurempi ongelma on sisäilman kuivuus.
Miten sisäilman suhteellista kosteutta voi sitten lisätä? Tässä 4 keskeistä vinkkiä ammattilaiselle ja lisätietoa kenttäkokeista, jotka ovat osoittaneet kosteudenhallinnan tärkeyden kiinteistölle ja sen käyttäjille.
Usein sanotaan, että suhteellista kosteutta voi lisätä laskemalla sisälämpötilaa. Tämä on totta, mutta oikeasti vaikutus on hyvin pieni, jos ulkoa tuleva ilma on jo kuivaa, kuten se pakkasella on.
Suhteellisen kosteuden ollessa 15 prosentissa, sisäilman lämpötilan laskeminen 20 asteesta 18 asteeseen nostaa ilmankosteutta vain kaksi prosenttia. Kun kosteusprosentti on 20, vastaava vaikutus on yhä alle kolme prosenttia. Ja jos sisällä on liian viileää, viihtyisyys heikkenee muutenkin, joten käytännössä lämpötilojen laskeminen hankalaa.
Sorptioroottoreiden avulla voidaan ottaa talteen jopa 60–90 prosenttia kosteudesta, joka muuten menisi hukkaan poistoilman mukana. Kosteutta voidaan palauttaa sisäilmaan silloinkin, kun kosteustasojen erot ovat hyvin pienet.
Useimmiten sorptioroottoreita on käytetty kuumassa ja kosteassa ilmastossa jäähdytyksen apuna, eli pitämään kosteutta ulkona ja siten vähentämään jäähdytystarvetta. Mutta niistä on suurta hyötyä myös kylmässä ilmastossa, missä ongelmana on liiallinen kuivuus.
Kosteuden talteenotto vähentää tuntuvasti kostutuksen toiminta- ja investointikustannuksia. Kosteuden talteenotossa sisäilmassa olevaa kosteutta käytetään uudelleen 3–10 kertaa ennen kuin se päätyy ulos poistoilman mukana.
Kosteuteen tulisi siis suhtautua omaisuutena ja toimia sen mukaan. Otammehan lämpöäkin talteen emmekä ”heitä sitä harakoille”.
Sorptioroottorit ovat melko harvinainen asia tavanomaisissa suomalaisissa kiinteistöissä, vaikka niiden hyödyt ovat kiistattomat. Esteenä eivät ole ainakaan taloudelliset seikat, sillä sorptioroottorien lisähinta verrattuna tavanomaiseen roottoriin on verrattain pieni. Koska kosteudenhallintaan ei ole juurikaan kiinnitetty huomiota, ei sorptioroottoreidenkaan käyttöä ole mietitty.
Sisäilmaan syntyy kosteutta ihmisistä. Asuintiloissa kosteutta tulee lisäksi esimerkiksi ruoanlaitosta, pyykinpesusta ja suihkussa käynnistä. Tämän takia kotiolosuhteissa ei välttämättä olla aivan niin alhaisissa kosteustasoissa kuin muissa kiinteistöissä, vaan kodeissa kosteustaso voi pysyä kylmälläkin säällä kohtuullisena. Mutta silti joskin monet ihmiset kokevat sisäilman liian kuivaksi ja hankkivat koteihinsa siirrettäviä kostuttimia talveksi.
Muissa rakennuksissa, kuten vaikkapa toimistoissa, kouluissa ja päiväkodeissa, ainoa merkittävä kosteuden lähde ovat ihmiset. Pienenä lisänä saattavat toimia mahdolliset yksittäiset kasvit sekä sisustus- ja rakennusmateriaaleista mahdollisesti ilmaan irtoava kosteus. Tai vaikkapa sisälle kulkeutuva lumi.
Käytännössä julkisissa tiloissa kosteuslähteitä ei ihmisten lisäksi juurikaan ole, jolloin talvella sisäilman kosteus tippuu todella alhaiseksi. Siis sisäilma ei ole enää ihmisen kannalta miellyttävää.
Yleisin tapa nostaa sisäilman kosteustasoa ovat olleet siirrettävät tai kiinteät ilmankostuttimet, joissa käytetään höyry- tai adiabaattista teknologiaa. Kiinteitä kostuttimia käytetään ilmanvaihtokoneen yhteydessä, kun taas siirrettävät kostuttimet ovat huonekohtaisia laitteita.
Kiinteitä kostuttimia on käytetty aikanaan enemmänkin, mutta niiden ylläpito on ollut ongelmallista vikaantumisen takia, ja toisaalta veden höyrystämiseen kuluu paljon energiaa. Tavanomaisista kohteista kostuttimet ovat em. syiden takia lähes kokonaan hävinneet, jolloin kostutus on hyvin pitkälti jäänyt museoiden, arkistojen, konserttisalien ja muiden erikoiskohteiden ominaisuudeksi.
Sisäilman kosteutta voi kuitenkin verrattain helposti lisätä vaikkapa kasvien ja kasvillisuuden avulla. Suuret viherseinät ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Ne toimivat tunnetusti sisustuselementteinä ja vaikuttavat myös ilmaa puhdistavasti. Mutta niillä on myös vähemmän tunnettu toiminnallisuus ilman kostuttajina.
Nykyisissä kehittyneissä viherseinissä, joissa ei käytetä lainkaan multaa, ilma kierrätetään puhaltimien avulla tehostetusti kasvien juurien kautta. Yksi 2,3 neliömetrin kokoinen viherseinäelementti voi haihduttaa ilmaan jopa 400 g vettä tunnissa. Jos ilmanvaihtojärjestelmässä käytetään kosteuden talteenottoa, viherseinä, jonka pinta-ala on 1,5–3 prosenttia lattiapinta-alasta, voi nostaa sisäilman suhteellista kosteutta jopa 6–12 prosenttia.
Viherseinien vedenluovutusta voidaan myös säätää, jolloin seiniä voi käyttää hallittuina kostuttimina.
Monin paikoin väitetään, että suhteellisen kosteuden pitäisi olla vähintään 30–40 prosenttia. Lauhkealla mannerilmastovyöhykkeellä tätä tasoa ei olekaan vaikea saavuttaa ja sille on kirjallisuudessakin hyvät perusteensa.
Kuten todettu, kostuttamisesta koituu varsin merkittäviä energia- ja huoltokustannuksia. Jos kiinteistössä on kostutus ja kosteuden tavoitearvoa halutaan nostaa viidellä prosentilla, voi se pahimmillaan jopa kaksinkertaistaa kostuttamisen energiakustannukset. Toisaalta koko ajan olisi muistettava, että kylmillä ilmastovyöhykkeillä kosteutta ei saisi missään nimessä olla liikaa, jotta rakennuksen vaippa ei vahingoitu.
Määriteltyjen tarkkojen ihannetasojen tavoittelemisen sijaan voisi olla järkevää tavoitella ensisijaisesti liiallisen kuivuuden välttämistä. Kylmimpinä jaksoina voitaisiin esimerkiksi vain pyrkiä pois alle 20 prosentin epämiellyttävistä kosteustasoista.
Yleisesti talviaikana tavoitteeksi voitaisiin asettaa taso 25–30 prosentin suhteellinen kosteus. Nämä kohtuullisen kosteuden tasot voidaan saavuttaa kohtuullisin käyttö- ja investointikustannuksin – jopa ilman varsinaista kostuttamista. Ja samalla sisäilman laatu kohenisi huomattavasti.
Talvien 2021 ja 2022 aikana Swegon toteutti useita testauksia toimistoissaan Malmössä, Uumajassa, Luulajassa ja Göteborgissa. Toimistojen pinta-ala vaihteli 120:n ja 500 neliömetrin välillä.
Tavoitteena oli testata eri hypoteeseja, jotka liittyvät kostutuksen dynamiikkaan ja tiettyihin kosteudenhallinnan menetelmiin ja viherseinien käytettävyyteen.
Lyhyesti voidaan todeta, että kustannustehokas kosteudenhallinta perustuu aina tehokkaaseen kosteuden talteenottoon. Ilmanvaihtojärjestelmän talteen ottama kosteus voidaan tehokkaasti käyttää sisäilman kostuttamisessa useita kertoja, jolloin erikseen lisättävän kosteuden määrä vähenee merkittävästi.
Viherseiniä ja kosteuden talteenottoa yhdistämällä kosteuden optimoinnin kustannukset toimistossa ovat vuositasolla vain noin 20–50 euroa henkilöä kohti. Siis jo yhdenkin sairaslomapäivän välttäminen kattaa helposti henkilötasolle tulevat vuosikustannukset!
Maalaukset, soittimet, painokoneet ja laboratoriorotat tarvitsevat tiettyä ilmankosteutta vuoden ympäri. Ehkä olisi kuitenkin jo aika alkaa huomioida myös ihmisten tarpeet ja säätää kosteus myös heidän hyvinvointinsa vaatimalle tasolle.
Jos sisäilma on epämiellyttävän kuivaa, miten sisäilmaa voidaan sanoa hyväksi? Huomioikaamme jatkossa myös kosteus, jotta voimme aidosti puhua hyvästä ja miellyttävästä sisäilmasta.
Tuote: CASA liesikuvut
Tuote: Ilmanjako- ja huonelaitteet
Tuote: Ilmanjako- ja huonelaitteet
Tuote: Wise kokonaisjärjestelmät