1960-luvun lopussa valmistunut Helsingin kaupunginteatteri on läpikäynyt 67 miljoonaa euroa maksaneen peruskorjauksen. Talotekniikka vei remontin kustannuksista 30 prosenttia, teatteritekniikka 15.
Rakennuttajakonsultti Juha Sarakorpi Saraco D&M Oy:stä sanoo, että rakennuksen muoto ja hyvin erikoiset talotekniikkaratkaisut tekivät siitä korjauskohteena ainutlaatuisen.
– Kun projekti alkoi, rakennus ei vielä ollut suojeltu. Projektin kuluessa tehtiin suojelun määrittelevä asemakaava. Kaupunginmuseo oli tässä ja muissa työvaiheissa aktiivisesti mukana, Sarakorpi kertoo.
Kohde on esitelty Projektiuutiset 3/2017 -lehdessä. Lue koko artikkeli tästä.
Teatterissa yleisö viihtyy viimeisen päälle entisöidyissä aula-, lämpiö- ja näyttämötiloissa. Niiden takana avautuu toinen maailma, jossa esityksille luodaan puitteet talon taitavan ammattiväen voimin. Esirippujen takana tarvitaan hyvää työskentelyvaloa niin harjoitussaleissa, lavastamoissa, maskeerauksessa kuin monissa muissa tiloissa aina teatterin laajaa pukuvarastoa myöten. "Ennen remonttia tilat olivat hyvin hämäriä. Nyt tuntuu kuin päivä paistaisi sisään myös ikkunattomissa tiloissa ja työnteon fiilis on todella hyvä. Olemme erittäin tyytyväisiä; töitä näkee tehdä hyvin ja onnistuneen valaistuksen myötä myös työturvallisuus on parantunut", kiittelee Helsingin kaupunginteatterin tekninen johtaja Antti Rehtijärvi.
Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja tarkoin suojellun Helsingin Kaupunginteatterin saneerauksessa osa turvavalotekniikasta integroitiin olemassa oleviin valaistusratkaisuihin. Tämän mahdollisti osoitteellinen Neptolux-järjestelmä, joka voidaan kaapeloida huomaamattomasti ja helposti ahtaisiinkin rakenteisiin.
Saneeraus oli kokoluokaltaan juhlava: rakennuksen bruttopinta-ala on 28 000 m2, rakennuskuutioita on 150 000 ja kerroksia on rakennuksen eri osissa neljästä kahdeksaan. Kokonaiskustannusarvio oli 65 miljoonaa euroa. Viiden turvavalokeskuksen kautta ohjattavia opaste- ja turvavaloja asennettiin yhteensä 760.
– Kaupunginteatteriin asennettu laaja Neptolux-järjestelmä soveltuu erinomaisesti tämän kokoluokan ratkaisuihin. Siinä jokainen turvavalaisin on varustettu yksikköälyllä ja -akulla. Jos syntyy sähkökatkos, tai väyläkaapelointi vaurioituu, valaisimet syttyvät ja valaisevat oman akkunsa varassa. Tämä mahdollistaa järjestelmän kaapeloimisen klm(a)-kaapelilla raskaan palonkestävän kaapeloinnin sijaan, kuvaa Hedengren Securityn asiakaspäällikkö Tomi Pylkkänen.
Teatterissa yleisö viihtyy viimeisen päälle entisöidyissä aula-, lämpiö- ja näyttämötiloissa. Niiden takana ...
Kulttuurihistorialli ...